Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 13 iulie

Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Informaţia de Alba, Evenimentul regional al Moldovei, Obiectiv Vocea Brăilei. Telegraful de Prahova, Cuget Liber.

Revista presei locale, 13 iulie

13 Iulie 2010, 09:16

Odată cu creşterea TVA şi a inundaţiilor înregistrate în ultima vreme, preţurile produselor din pieţele Sucevei au sărit în aer, constata reporterii de la Evenimentul regional al Moldovei.. În vreme ce unii vânzători au preferat să păstreze vechile preţuri sau chiar să ieftinească marfa pentru a o putea vinde, alţii s-au lăcomit la banii cumpărătorilor. În Piaţa Centrală, spre exemplu, la unele tarabe, un kilogram de roşii a crescut la 4 lei, de la 2,5 lei. Vinetele au ajuns la 6 lei, de la 5 lei.

Titularizarea din acest an vine cu noutăţi atât în ceea ce priveşte metodologia calendarului de examen, cât şi a corectării şi afişării rezultatelor. Gazeta de Sud informează că în Dolj s-au scos la concurs doar 76 de posturi titularizabile pentru care s-au anunţat 1.400 de candidaţi. Înainte de organizarea examenului de titularizare, pe ultima sută de metri, Ministerul Educaţiei a transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj modificări privind mişcarea personalului didactic: lucrările vor fi trimise prin delegaţi ai inspectoratului, însoţiţi de jandarmi, în alte judeţe desemnate pentru fiecare disciplină, numele candidatului va fi securizat cu ajutorul unui cod unic etc.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud a lansat proiectul "Regions for jobs", destinat şomerilor şi persoanelor fără ocupaţie, finanţat nerambursabil cu aproape 10,5 milioane de lei, citim în Mesagerul. Grupul ţintă de minimum 1400 de participanţi presupune o informare amplă şi sistematică prin toate mijloacele posibile, astfel încât aceştia să fie atraşi în proiectul care le oferă gratuit cursuri certificate de dezvoltare a abilităţilor şi competenţelor, activităţi de consiliere, job cluburi, burse de locuri de muncă, mobilitate geografică, într-un cuvânt - sprijin pentru găsirea unui loc de muncă durabil sau pentru iniţierea unei afaceri.

Doar o zi ne mai desparte de Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”, găzduit şi anul acesta de Casa de Cultură a Sindicatelor, şi care a ajuns la cea de-a X-a ediţie graţie dorinţei actorului Liviu Manolache de a continua un proiect de anvergură iniţiat de tatăl său, Aurel Manolache. Compozitorului îi este dedicată ediţia 2010 a Festivalului, care va avea loc în perioada 14 - 17 iulie, de la ora 21. Cotidianul Cuget Liber mai scrie ca organizatorii le pregătesc şi o surpriză constănţenilor, ei având prilejul de a asculta melodiile româneşti care le-au marcat copilăria sau tinereţea.

Telegraful de Prahova anunţă un prejudiciu de peste 28.000 de euro la Muzeul Ceasului. Dispariţia a 15 capace din aur ale ceasurilor care au aparţinut unor mari personalităţi româneşti face obiectul unui dosar penal intentat conducerii Muzeului Ceasului din Ploieşti şi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Tribuna lansează o întrebare: Sibiul pe lista UNESCO, doar de mână cu Sighişoara?! Aceasta este concluzia la care au ajuns specialişti ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Sibiu şi ai Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Pentru pregătirea dosarului Sibiu–Sighişoara ar fi necesare 3–4 luni, iar crearea unui nou dosar Sibiu– Mărginimea Sibiului ar necesita aproximativ zece ani de muncă. Între timp, reprezentanţii Institutului Naţional pentru Monumente Istorice spun că vor avea noi... discuţii cu autorităţile locale pentru conceperea dosarului.

Dacă în urmă cu un an a fost alimentat cu apă din canalele de irigaţii ca să nu sece complet, Lacul Sărat a ajuns anul acesta la o cotă cum nu s-a mai văzut de mult. În zonele unde anul trecut era nămol aproape uscat, apa depăşeşte acum doi metri. Concentraţia de săruri nu a avut de suferit din cauza nivelului foarte mare al apei. În consecinţă, nici nămolul nu şi-a pierdut proprietăţile curative. Cu toate acestea, numărul celor care merg să facă plajă şi să se ungă cu nămol este destul de mic, scrie Obiectiv Vocea Brăilei.

Un proiect inedit vizează stâna ecologica situată la Pianu de Jos, în imediata apropiere a terenului de golf al Clubului de Golf „Paul Tomiţa”. Informaţia de Alba precizează că prin acest proiect stâna va fi dotată cu o instalaţie de producere a energiei electrice cu panouri foto-voltaice şi turbină eoliană. Puterea instalaţiei este de 3,5 kW şi se estimează că aici va fi produs 3,5 kW/h. Oile de la stâna respectivă sunt hrănite doar cu iarbă netratată cu produse chimice. De asemenea, apa din zonă şi păşunea nu sunt poluate de diferite obiective industriale.

Clujenii se pot plimba gratuit cu bicicleta, aflăm din Ziua. Cele 150 de biciclete de pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca vor fi închiriate pe toată perioada verii, cu titlul gratuit, în schimbul reţinerii buletinului de identitate pe durata împrumutului, pe maximum două ore. Iniţiatorii proiectului spun că au optat pentru această variantă, a reţinerii buletinului, pentru a evita distrugerea bicicletelor, însă au menţionat că vor schimba sistemul şi se vor rezuma la a fotografia cărţile de identitate ale clujenilor care doresc să se plimbe cu bicicleta.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia