Revista presei locale 12 noiembrie
La Bacau se plăteşte manopera pentru vaccinul antigripal; Spitalul Judeţean Braşov va mai putea trata doar unul din opt pacienţi.
12 Noiembrie 2010, 04:56
Inevitabil, pentru că primesc mai puţini bani decât cheltuiesc pentru tratarea pacienţilor, spitalele braşovene au ajuns la fundul sacului, consumând deja fondurile pe tot anul şi afundându-se în datorii. Problema este că furnizorii de medicamente, hrană sau utilităţi nu le mai tolerează întârzierile la plată. Transilvania Expres dă si un exemplu: Spitalul Judeţean Braşov va mai putea trata doar unul din opt pacienţi.
În preajma Zilei Mondiale împotriva Diabetului, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Nicolae Hâncu, împreună cu şeful Compartimentului de Diabet, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, dr. Gheorghe Ghişe vor discuta şi vor răspunde la întrebări legate de diabet şi despre consecinţele acestei afecţiuni asupra sănătăţii comunităţii sibiene. Întâlnirea va avea loc astăzi, de la ora 14.30, la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” Sibiu, informeză Tribuna.
Peste 300 de pacienţi cu afecţiuni extrem de grave ale sistemului cardio-vascular au fost diagnosticaţi şi trataţi, anul acesta, prin laboratorul de cardiologie intervenţională de care Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti beneficiază din luna februarie. Totuşi, faptul că serviciile medicale de angiografie nu sunt, deocamdată, incluse, în programul naţional de resort, duce la eforturi financiare atât din partea pacienţilor, cât şi a spitalului, scrie Telegraful de Prahova.
Vaccinarea antigripală a început de o săptămână şi ar trebui să fie gratuită pentru categoriile de populaţie expuse la viroze şi gripă. E vorba de bătrâni, bolnavii cronici şi cei instituţionalizaţi. Medicii de familie spun că totuşi pacienţii ar trebui să scoată bani din buzunar, pentru că numai dozele sunt gratis. La Bacau manopera se plăteşte. Evenimentul regional al Moldovei precizează că pe lângă manoperă, unii pacienţi ar putea fi puşi să plătească seringa şi acul, pentru că e posibil ca vaccinul să nu fie venit în kit complet.
Sistemul de alimentare cu apă a comunei Turcineşti, situată lângă municipiul Târgu Jiu, a fost pus în funcţiune, însă nu şi staţia de tratare. Astfel, apa nepotabilă este scoasă din puţul de 185 de metri adâncime şi ajunge direct la cişmelele stradale. Apa care curge la cele 45 de cişmele publice nu este potabilă şi poate fi folosită doar în uz gospodăresc, avertizează Gazeta de Sud.
Universitatea din Petroşani implementează proiectul „Formarea profesională alternativă utilizând soluţii informatice - o soluţie pentru reconvesia forţei de muncă din minerit”. Unitatea de învăţământ îşi propune astfel să reprezinte un puternic centru de perfecţionare, formare continuă şi reconversie a forţei de muncă din judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea şi Gorj. Cotidianul Servus mai scrie că grupul ţintă al proiectului va beneficia de o alternativă modernă de instruire, portal colaborativ de tip e-Learning.
Un număr de 10.000 de copaci vor fi plantaţi în Cluj în cadrul unei campanii sociale derulate de un magazin online de electrocasnice, informezăZiua. Puieţii vor fi plantaţi sâmbătă în comuna clujeană Ciurila, în satul Filea de Jos. Împădurirea are loc cu ajutorul voluntarilor şi a profesorului Eremei Onişor, de la Facultatea de Horticultură de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Dispozitivele de scanare a vehiculelor în vederea depistării acelor şoferi care vor să fenteze autorităţile pentru a nu plăti rovinietele au ajuns şi la Constanţa, anunţă Cuget Liber. Vestea bună pentru şoferi este că aceste aparate nu vor urmări o vânare a conducătorilor auto, ci amplasarea lor va fi semnalizată, ei ştiind din start că, dacă sunt în neregulă privind plata rovinietei, urmează să suporte consecinţele. Cel mai aproape echipament fix de scanare de care ar trebui să ţină seama constănţenii se află la intrarea pe podul de la Giurgeni, unde este semnalizat.
Informatia de Alba are veşti bune pentru şoferi. La sfârşitul acestei săptămâni podul de peste râul Mureş de la intrarea în municipiul Alba Iulia s-ar putea deschide. Reprezentanţii A.N.D.P. au precizat că ieri a început turnarea asfaltului pe ambele sensuri de mers, urmând ca în cursul zilei de astăzi această acţiune să fie terminată.
Proiectul prin care staţiunea montană Rânca urma să aibă reţea de canalizare a fost din nou sistat până în luna iunie a anului viitor. Constructorul a cerut amânarea lucrărilor din cauza vremii. Surse citate de cotidianul Pandurul spun însă că pe lângă asta ar mai fi vorba şi de neefectuarea unor plăţi către firma constructoare.