Revista presei locale, 12 ianuarie
Articole publicate in Monitorul, Ziua de Cluj, Telegraf Constanţa, Informaţia de Severin.
Articol de Daniel Neguţ, 12 Ianuarie 2010, 09:48
Pensionarii săraci, prioritari la bilete - anunţă Monitorul de Galaţi. Este vorba despre biletele de tratament. Totul va fi la vedere, lista cu repartiţia biletelor va fi afişată atât pe site-ul Casei de Pensii, cât şi la sediu, singura obligaţie a pensionarului fiind să vină şi să completeze un formular. Dacă pensionarul nu a beneficiat de niciun bilet de tratament în ultimii doi ani, dacă are o pensie sub 400 de lei şi pe deasupra mai este şi invalid, atunci va primi punctajele maxime şi va avea şanse mari de a primi “tichet” la una dintre cele 13 staţiuni ale societăţii Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, la care Casa Naţională de Pensii este unic acţionar. Aceleaşi criterii sunt valabile şi pentru categoriile care luau acele bilete în regim gratuit. Cererile trebuie depuse cu cel puţin 40 de zile, anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, iar beneficiarul poate opta pentru cel mult trei staţiuni.
Modul de calcul al salariilor angajaților din sistemul sanitar va fi cunoscut până cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie, anunţă Informaţia Zilei Satu Mare. În cadrul discuțiilor purtate între reprezentanții Ministerului Sănătății şi sindicalişti s-a convenit şi asupra elaborării unui regulament de acordare a sporurilor. Regulamentul urmează să fie înaintat Guvernului României. Ținând cont că legea unitară prevede neplata orelor suplimentare şi a plăţii duble a orelor lucrate în zilele de sâmbătă şi duminică, cât şi a sărbătorilor legale, liderii sindicali consideră că această prevedere a legii afectează asigurarea permanentă a asistenţei de urgenţă, precizează Informaţia Zilei Satu Mare.
Săptămâna trecută, peste 5.000 de constănţeni rămăseseră fără legitimaţiile pentru transportul în comun gratuit, de care beneficiau în baza legilor privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, de regimul comunist, pentru că Ministerul Finanţelor nu făcuse alocarea bugetară necesară - informează Telegraf Constanţa. Directorul general al Regiei locale de Transport, citat de ziar, vine cu veşti bune, precizând: „Am reactualizat convenţia şi vreau să fac public faptul că, de mâine, 13 ianuarie, constănţenii care şi-au predat benevol legitimaţiile de călătorie sunt invitaţi să şi le ridice de la sediul Regiei. Cei care au ales să-şi păstreze legitimaţiile, vor fi informaţi prin intermediul presei când se pot prezenta să le avizeze. Constănţenii care se înscriu în categoriile legale, pot circula cu legitimaţiile vechi, fără ca vreo măsură restrictivă să fie luată împotriva lor de către controlori”, a mai precizat directorul regiei de transport.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, ieri, noi avertizări de Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, pentru bazinul hidrografic al Dunării, valabil până pe data de 18 ianuarie, la ora 6, scrie Informaţia de Severin. La Gruia, în sudul judeţului Mehedinţi, cota de atenţie a fost depăşită la primele ore ale dimineţii de ieri cu 62 cm. Totuşi, potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”, la nivelul judeţului Mehedinţi nu au fost semnalate terenuri sau porţiuni inundate. Codul portocaliu se instituie pe sectorul Calafat -Zimnicea, în judeţele Dolj, Olt şi Teleorman, iar cel galben se instituie pe sectorul Giurgiu - Hârşova şi la Tulcea, respectiv în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea, mai scrie Informaţia de Severin.
Consiliul Judeţean a pregătit patru studii de fezabilitate, pentru “a…. forţa” noi alocări de la Guvern, în cazul celor 1.300 de kilometri de drumuri judeţene – scrie Ziua de Cluj. Vicepreşedintele Consiliului – citat de ziar - apreciază că bugetul pentru drumurile judeţene va fi la nivelul celui de anul trecut, adică peste 19 milioane de lei, din care 11 milioane reprezintă rata anuală pentru creditul contractat în 2005.
În 2010, cele două localităţi de pe Valea Rebrei vor beneficia de investiţii publice, cu ajutorul fondurilor europene accesate în baza Măsurii 322 - de modernizare a satelor româneşti - atât administraţia Parvei, cât şi cea a Rebrei văzându-şi încununate eforturile şi speranţele puse în proiectele aferente, prin semnarea recentă a acordurilor de finanţare pe această măsură, cu investiţii distincte de câte două milioane şi jumătate de euro, citim în Mesagerul de Bistrita Năsăud. În această săptămână vor fi anunţate licitaţiile de achiziţii publice şi servicii… stipulate în proiectele integrate acceptate la plată.