Revista presei locale 12 ianuarie
Avioane Craiova poate da lovitura; Cutremur pe piaţa imobiliară: preţurile scad cu 20 la sută! Plaja Mamaia va pierde 40 de metri în următorii 20 de ani.
12 Ianuarie 2011, 04:41
Tribuna Sibiu anunţă cutremur pe piaţa imobiliară: preţurile scad cu 20 la sută! 2011 vine cu o scădere de până la 20 la sută a preţurilor la vânzarea de locuinţe. Sibienii preferă să scoată apartamentele de la vânzare şi să aştepte vremuri mai bune. Un apartament pe care am fi dat în 2008 aproape 80.000 de euro, la jumătatea lui 2011 nu va mai valora decât vreo 35.000.
Iar 270.000 de euro reprezintă cea mai mare reducere la locuinţele pe care proprietarii încearcă să le vândă la Cluj, pe un portal de specialitate. Ziua scrie că diferenţa a fost înregistrată la o casă din cartierul Gheorgheni, de 350 mp, cu cinci camere. Aceasta avea afişat un preţ de vânzare de 649.000 euro la începutul lui 2010, pentru ca la final de an să ajungă la 379.000 euro. Pentru o vilă din zona centrală a oraşului, cu 10 camere şi cu o suprafaţă de 510 mp, din 2009, se cereau iniţial 680.000 de euro, dar după câteva luni în care proprietatea nu a găsit cumpărător, preţul solicitat a ajuns, la final de an, 450.000 de euro.
Prahovenii care nu au plecat în vacanţă în perioada Sărbatorilor de Iarnă, dar şi aceia care vor să călătorească la tarife mai mici, au motive de bucurie datorita ieftinirilor înregistrate la pachetele turistice. De exemplu, un sejur de cinci nopti la un hotel de doua stele la munte care costa, în luna decembrie, 250 de lei, acum costă numai 168 de lei pentru o singură persoană. Ziarul Prahova publică şi alte oferte: nouă nopţi de cazare de doua stele din Băile Tuşnad cu trei mese incluse, acces gratuit la saună, piscină , precum şi tratament balnear costă 650 de lei, iar la un hotel de trei stele, unde cei interesati pot beneficia de tratament balnear, de trei mese incluse, precum şi de alte facilităţi – 750 de lei de persoană.
Avioane Craiova poate da lovitura- titrează Gazeta de Sud. Producătorul avionului de antrenament IAR 99 Şoim poate semna un contract de circa 100 de milioane de dolari pentru dotarea armatei indoneziene cu o flotă de cel puţin 12 aparate de zbor româneşti. În luptă mai sunt sud-coreenii, ruşii şi cehii. O delegaţie indoneziană este aşteptată la Craiova pentru a testa Şoimul.
Zeci de ţărani au luat ieri cu asalt sediul APIA, citim în Obiectiv de Suceava. Pe 21 ianuarie este ultima zi pentru depunerea actelor necesare subvenţiilor pentru lucrările la culturile de primăvară şi pentru cotele de lapte. De la prima oră a dimineţii, zeci de persoane au luat cu asalt sediul APIA pentru a fi siguri că vor primi subvenţiile care se acorda atât celor care au cultivat terenurile, cât şi cele pentru crescătorii de animale. Aşa cum s-a întîmplat şi în anii trecuţi, ţăranii se înghesuie de teama ca vor râmâne cu dosarele nedepuse. Plăţile pentru ajutoarele specifice se efectuează până la data de 30 iunie 2011.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral reabilitează plajele de pe litoralul românesc cu bani europeni. Pe baza cercetărilor efectuate de instituţie, s-a ajuns la concluzia că eroziunea costieră atinge, în unele zone, rata de aproximativ 2 metri pe an. După un calcul simplu colegii de la Cuget Liber au gasit titlul pentru articol: Plaja Mamaia va pierde 40 de metri în următorii 20 de ani.
Informaţia de Severin scrie că pescarii vin pe malul Dunării încă de la primele ore ale dimineţii, însă cei mai mulţi sosesc în zonă începând cu ora 10,00 şi rămân până pe înserat. Porţiunea de Dunăre dintre Schela Cladovei şi Gura Văii, foarte aproape de hidrocentrala Porţile de Fier I, este perfectă în acest sezon pentru pescuitul şalăului. De altfel se ştie că locul de pândă al şalăului poate fi găsit cu cea mai mare uşurinţă în apele curgătoare şi că în general trăieşte în preajma locurilor cu curenţi de intensitate medie, la picioarele barajelor sau la baza sistemelor de îndiguire din piatră, în vecinătatea picioarelor de pod. Pescarii au dezvăluit că au scos exemplare frumoase de şalău şi de sub ambarcaţiunile ancorate. Şalăul este foarte apreciat fiind unul din peştii cu carnea cea mai uşoară şi mai delicioasă. Bărbaţii veniţi la pescuit se mai încălzeau ieri cu o înghiţitură de ceai cald din termosul pe care au avut grijă să-l ia cu ei de acasă. Totuşi, pescarii cu afecţiuni cardiace şi cei sensibili la frig din cauza proastei circulaţii a sângelui sunt sfătuiţi să renunţe la pescuit.