Revista presei locale, 12 aprilie
Articole publicate în Gazeta de Sud, Servus Hunedoara, Obiectiv Arădean, Evenimentul regional al Moldovei, Ziua de Cluj, Obiectiv Vocea Brăilei
12 Aprilie 2010, 08:53
Judeţul Vaslui a ajuns pe culmile cele mai înalte ale dependenţei de asistenţă socială. Potrivit datelor întocmite de către Ministerul Muncii, judeţul Vaslui ocupă primul loc în România ca număr de ajutoare sociale distribuite. În prezent, beneficiază de venit minim garantat peste 14.600 de familii, cuprinzând un număr de aproape 42.000 de beneficiari, ceea ce reprezintă 9,26 la sută din populaţia judeţului. Acest procent este de trei ori mai mare decât media naţională, care este undeva în jur de 3,2 la sută din populaţia României scrie Evenimentul regional al Moldovei.
Administraţia locală din Brad a iniţiat un nou demers în vederea recuperării clădirii din localitate în care erau expuse piese din aur, unice în lume. Cotidianul Servus Hunedoara scrie că au fost instalate câteva panouri lângă Muzeul Aurului. Acţiunea a fost iniţiată pentru a trage încă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte tranzacţia, considerată ilegală, prin care clădirea muzeului a fost vândută la un preţ modic de către o firmă de lichidatori judiciari, dar şi pentru grăbirea procedurilor de stabilire a situaţiei juridice a acestui imobil. Potrivit conducerii primăriei, aceste panouri vor forma un zid, care va împiedica accesul în incinta clădirii muzeului. Pe aceste panouri cetatenii posteaza mesaje prin care cer recuperarea clădirii Muzeului Aurului din Brad. Peste 5.000 de oameni au semnat un memorandum prin care solicită Guvernului şi Preşedinţiei României ca Muzeul Aurului să fie trecut în administrarea Primăriei Brad, iar alte câteva sute de persoane au făcut acelaşi lucru în cadrul unei petiţii deschise pe Internet.
Colegii de la Observatorul Arădean publică un reportaj despre Lacul de la Pădurice. Un loc minunat, preferat odinioară de mulţi arădeni pentru promenadă şi relaxare, este compromis de lipsa de atitudine a societăţii civile, de lipsa de reacţie a autorităţilor, de indolenţa oamenilor. La puţin timp după ce societatea comercială privată care l-a gestionat a renunţat la el, lacul a devenit mai degrabă o groapă de gunoi, în plin centrul oraşului. Arădenii sunt nemulţumiţi de starea jalnică în care a ajuns ochiul de apă şi de faptul că nimeni nu e în zonă să împartă amenzi.
25 septembrie 2010 va fi o zi de curăţenie generală în România, după modelul unui proiect ecologic demarat pentru prima dată în Estonia. La Cluj, după doar câteva ore de plimbat cu maşina prin localităţile judeţului, voluntarii au descoperit zeci de mormane de gunoi aflate în apropierea râurilor sau pe câmpurile de la ieşirile din sate şi comune. Ziua anunţă că 27 de echipe de voluntari au început inventarierea locurilor cu gunoaie din judeţ, care urmează să fie marcate pe o hartă, în vederea asanării.
Administratorii nu au vârstă... de pensionare- aflăm din Gazeta de Sud. Administratorii angajaţi în cadrul asociaţiilor de proprietari nu au o limită de vârstă pentru pensionare. 20% dintre asociaţiile din Craiova au angajaţi ajunşi la vârsta senectuţii, care se ocupă de administrarea imobilelor.
Începând de astăzi, CET Bacau sistează pe termen nelimitat furnizarea agentului termic către populaţie. Masura se aplică în toate asociaţiile de proprietari din municipiul Bacau, alimentate cu energie termică în sistem centralizat. Consumatorii CET vor rămâne fără apă caldă şi căldură până în momentul în care îşi vor achita integral facturile faţă de furnizorul de energie termică. Conducerea societăţii le-a adus la cunoştinţă locatarilor faptul că “debitele foarte mari înregistrate de asociaţiile de proprietari la plata facturilor de energie termică, CET Bacau se afla în imposibilitatea achitarii facturilor emise de furnizorul de gaz, citim în Ziarul de Bacău.
Cotidianul Pandurul prezintă o situaţie cel puţin ciudată la spitalul Novaci. Foştii pacienţi trimit scrisori de mulţumire medicilor care i-au tratat, ca urmare a rezultatelor foarte bune. Situaţia este rar întâlnită în judeţul Gorj şi chiar în ţară. Medicii din Novaci provin în mare parte din alte ţări şi judeţe. Din acelaşi ziar aflăm despre o altă situaţie inedită: Un francez a venit special pentru a-i înregistra pe lăutarii gorjeni. Este vorba despre Johann Rousselout, un fotoreporter din Paris, care a străbătut sute de kilometri pentru a se întâlni cu muzica tradiţională gorjenească.
Reporterii de la Telegraful de Prahova s-au plimbat pe o stradă fără nume: Dacă la periferia Ploieştiului, în cartierul Vest, există un câmp ce poartă numele de „strada Borangic”, în buricul târgului este o stradă în toată regula dar care nu are nicio denumire, deşi este destul de circulată, mai ales că face legătură între două artere ale municipiului. Exact aşa este şi cunoscută această stradă. Reprezentanţii Primăriei se referă la ea drept „breteaua de legătură între Bulevardul Republicii şi I.L. Caragiale”.
Pe prima pagină a ediţiei electronice Obiectiv Vocea Brăilei- sunt prezentaţi mâncătorii de case. Clădirile vechi, aflate în litigiu sau chiar în proprietate privată, sunt vândute bucată cu bucată de oamenii fără adăpost şi venituri . Casele vândute la bucată sunt un fenomen care îi avantajează pe proprietari. Conform datelor afişate pe site-urile agenţiilor imobiliare, chiar şi acum, în plină criză, metrul pătrat de teren în centrul istoric al Brailei ajunge la 350 de euro.