Revista presei locale, 11 iunie
Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Evenimentul regional al Moldovei, Pandurul, Monitorul de Vrancea, Informaţia Zilei Satu Mare.
11 Iunie 2010, 08:52
Producătorii de cireşe din Gorj sunt revoltaţi, anunţă Pandurul. Spre exemplu, în localitatea Turcineşti, respectiv satul Rugi, unde plantaţiile de cireşi se întind pe hectare întregi este supărare mare în rândul producătorilor. Aceştia sunt nevoiţi să îşi vândă fructele cu 3 lei kilogramul în timp ce aceia care le cumpără de la ei le vând în pieţe cu 7 lei kilogramul. Oamenii cer să fie înfiinţate centre de colectare a fructelor pentru a nu mai fi nevoiţi să le vândă la speculanţi la un preţ de nimic.
Obiectiv Suceava scrie că administraţia judeţeană vine în sprijinul întreprinzătorilor şi pune la dispoziţie, la preţuri mici, spaţii pentru mică producţie în halele industriale din Centrul Economic Bucovina-Suceava (CEBS) din apropierea Aeroportului Interenaţional “Ştefan cel Mare” Suceava. Printre altele, este vorba despre opt hale industriale, fiecare în suprafaţă de 523 de metri pătraţi, hale ce au fost construite cu destinaţia de spaţii pentru mică producţie, astfel încât cei interesaţi să îşi poată dezvolta propria afacere. Preţurile solicitate de CJ Suceava pentru închirierea acestor spaţii sunt mici, arătând că se acordă şi reduceri de până la 50%, în funcţie de perioada de închiriere şi de destinaţia respectivului spaţiu.
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara, împreună cu zeci de elevi de la Liceul „Traian” şi Palatul Copiilor din Deva, au adunat, într-o singură zi, o tonă de gunoaie din zona de agrement situată pe malul lacului de acumulare Cinciş. Doze de bere, PET-uri, resturi menajere, toate au fost strânse de copii şi depozitate în locuri special amenajate. Acţiunea de curăţenie desfăşurată pe malul lacului Cinciş precede campania de ecologizare din cadrul proiectului „Let`s do it, Romania!”, programată, în toată ţara, pe 25 septembrie, citim în Servus Hunedoara.
Din Informaţia Zilei Satu Mare aflăm cum se poate iniţia un program after school cu bani europeni. Un astfel de proiect poate fi accesat de firme private, organizaţii nonguvernamentale şi sindicale, precum şi de directori de scoli care până acum erau nevoiţi să bată de nenumarate ori la uşile primăriilor pentru a obţine banii necesari derulării unui astfel de program. Acest program îi scapă pe părinţi de grija copiilor după orele de curs şi, în plus, le oferă o masă caldă şi ajutor pentru teme. Acum, toţi cei interesaţi de o astfel de afacere pot afla exact ce trebuie să facă pentru a o pune pe roate de pe pagina de internet www.fseromania.ro. Important de ştiut este că dacă aveţi deja un sediu pentru after-school, veţi contribui cu 2% din valoarea totală a proiectului care poate ajunge la 500 de mii de euro.
Un copil de 10 ani a fost plimbat 400 de km cu ambulanţa între Bucureşti şi Focşani, şi retur, pentru a i se face o tomografie, scrie Monitorul de Vrancea. Este cazul unui băiat de 10 ani din Slobozia Bradului, care a avut nevoie de o astfel de procedură după ce a fost lovit în cap cu o piatră de către alt copil. Băiatul a ajuns la Spitalul Judeţean miercuri seara, iar medicii au hotărât că este nevoie de o tomografie pentru a vedea dacă starea lui este sau nu gravă. Pentru că la Focşani tomograful are program scurt, de la 8.00 până la 14.00, copilul a fost trimis la Spitalul „Bagdasar Arseni“ din Bucureşti. După „plimbarea“ până în Capitală, copilul s-a întors la spitalul din Focşani şi a rămas internat la secţia de chirurgie infantilă. Toată plimbarea cu Ambulanţa până la Bucureşti şi înapoi, cu tot cu medic, a costat mai bine de 1.000 lei, în condiţiile în care o tomografie la Spitalul Judeţean din Focşani costă cel mult 300 lei.
A XIV-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic, „Inventica 2010”se încheie astăzi la Iasi aflăm din Evenimentul regional al Moldovei. Vizitatorii nu prea s-au înghesuit însă la acest eveniment, deşi invenţiile sunt dintre cele mai ingenioase. Printre inventatorii prezenţi s-a numărat şi profesor Petruţ V. Ioan, din Baia Mare, deţinător al peste 40 de invenţii: „Am venit la Iaşi să prezint, printre altele, o invenţie din 2008 - un senzor de apă, foarte mic, care se pune în baie sau sub centrala termică şi care poate preveni inundaţiile”. Petruţ Ioan se mândreşte cu produsul său, care costă 10 euro şi are 10 ani de garanţie. De asemenea, el a mai creat şi senzorul pentru poşete, un „inamic” al hoţilor.
Schemele, fotografiile sau desenele cu care manualele de azi completează textele scrise ar putea fi înlocuite în curând cu imagini tridimensionale (3D) mânuite chiar de elevi şi studenţi. Modulul a fost pus la punct de un profesor clujean, iar limitele utilităţii lui pot fi doar cele ale imaginaţiei umane. Ziua il prezinta pe profesorul universitar Mircea Galiş, care este printre primii autori la nivel mondial care scriu cărţi folosind medode trimidesnsionale interactive.
Un nou transport de aproximativ 40 de câini va pleca în Germania săptămânile următoare, în cadrul unei campanii de adopţie a Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a asociaţiei Das Kleine Tierheim, a anunţat ieri primarul Sibiului citat de Tribuna. Până acum, fundaţia, care colaborează cu Primăria Municipiului Sibiu de mai bine de un an, a făcut trei transporturi către Germania, iar numărul câinilor comunitari adoptaţi de nemţi a ajuns la peste 180. Şi sibienii care îşi doresc un câine pot adopta din adăpostul care funcţionează în Dealul Guşteriţei. Câinii care sunt daţi spre adopţie pot fi văzuţi şi pe site-ul www.cainifarastapan.sibiu.ro .