Revista presei locale, 11 ianuarie
Articole publicate în Informatia Zilei, Pandurul, Transilvania Expres, Ziua de Cluj, Tribuna Sibiu.
11 Ianuarie 2010, 08:22
Localitatea Geoagiu a fost afectată de inundaţii aflam din Servus Hunedoara. Au fost afectate: drumul judeţean (DJ) 705 D, cu originea în satul Băcâia, spre Cheile Cibului, judeţul Alba, care a devenit impracticabil, chiar şi pentru maşinile de teren, la vadul de trecere, iar puntea pietonală care era singura cale de acces între satul Băcâia şi Cheile Cibului a fost distrusă în întregime. Astfel, localnicii care vor să-şi viziteze rudele din zonă, dar şi pelerinii care vor să se închine la mănăstire sunt nevoiţi să facă un ocol de 40 de kilometri. Situat pe malurile văii cu acelaşi nume, satul Băcâia este renumit pentru izvoarele sale de apă termală feruginoasă (utilizate în tratarea afecţiunilor reumatismale) ca şi pentru cele de apă minerală carbogazoasă.
Un sfat din partea colegilor de la Pandurul: Evitaţi drumul spre Sadu! E plin de cratere! Drumul dintre Târgu Jiu şi Bumbeşti-Jiu a devenit un real pericol public pentru şoferi, din cauza gropilor apărute în carosabil în ultimele zile. Temperaturile ridicate au permis topirea zăpezii şi a cantităţilor mari de sare aruncat la începutul anului, atunci când a nins abundent, iar traficul se desfăşura cu dificultate. Gropile din carosabil sunt cu miile, drumul arătând ca unul bombardat. Şoferii se plâng de faptul că unele dintre gropi sunt atât de mari încât, mai ales noaptea, când este şi ceaţă, le este imposibil să le ocolească şi, astfel, să evite avarierea maşinilor pe care le conduc.
Străinii dau buzna în birourile Clujului- titreaza Ziua. Mai multe companii multinaţionale au solicitat spaţii în clădirile de business ridicate la Cluj. Unele îşi negociază deja chiriile şi îşi recrutează personalul.
În acest an, CN „Administraţia Canalelor Navigabile” (ACN) Constanţa estimează un trafic total de 24 milioane tone capacitate, pe canalele Dunăre – Marea Neagră şi Poarta Albă – Midia Năvodari, în creştere faţă de 2009, pe fondul unui aport sporit de minereuri de fier şi cărbune din partea CNFR Navrom Galaţi. Astfel, dupa cum scrie cotidianul constantean Cuget Liber, cărbunele şi minereul de fier vor revigora traficul pe canalele navigabile, în 2010.
Zilele „Mihai Eminescu” încep astăzi- anunţă Ziarul de Vrancea. Şcolile din judeţ au pregatit multe activităţi de omagiere a poetului. Tema centrala, careia i se subordoneaza toate activităţile din această săptămână, este una de mare actualitate: „Eminescu: o continuă re-negociere a imaginii”.
Zeci de braşoveni au fost păcăliţi de două firme care execută mobilă la comandă, avertizează Transilvania Expres. Termene nerespectate, greşeli de execuţie şi montaj, contracte neonorate, amânări, toate după ce sunt plătite avansuri consistente, de până la 80% din sumă, pentru moblierul promis.
Zona montană Rânca a devenit principala atracţie a iubitorilor sporturilor de iarnă din Oltenia. In week-end turiştii au stat minute bune la coadă, la teleschi, pentru a putea testa calitatea pârtiei principale, citim în Gazeta de Sud. Afluxul de vizitatori i-a bucurat pe proprietarii de pensiuni şi restaurante de la Rânca.
Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu vine în acest an cu o noutate absolută, pentru că astăzi, va fi inaugurat Clubul de Şănătate aflăm din Tribuna Sibiului. Clubul le este destinat tuturor celor care doresc să ducă o viaţă sănătoasă, dar nu ştiu cum şi ce să mănânce. În acest sens, la întâlnirile clubului care vor avea loc de două ori pe lună, va participa un medic invitat, care va susţine un seminar pe o temă medicală de interes general. Mai mult, pentru că accentul clubului va fi pus pe crearea unui stil de viaţă sănătos care începe cu alimentaţia, echipa organizatoare va prezenta reţete şi le va prepara în faţa publicului, care va putea degusta apoi, preparatele.
Trei copii după hărţi rare au fost dăruite primăriei din comuna suceveană Vama de prof. Ioan Iosep, geograf, fiu al satului. Este vorba despre o hartă a Bucovinei din 1874, dispărută din multe arhive, o hartă detaliată austriacă de la 1788, despre care prof. Iosep spune că se află în ţară într-un singur exemplar şi include 72 de secţiuni, dar şi o hartă topografică a Bucovinei, la scara 1:75000, de la 1916, foarte amănunţită. Copiile după preţioasele documente au fost dăruite deopotrivă pentru a fi de folos cercetătorilor şi pentru a fi utilizate în scop didactic, dar utilitatea lor poate fi şi una practică precizează Evenimentul regional al Moldovei.