Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 11 aprilie

Articole publicate în Ziua de Cluj, Gazeta de Sud, Transilvania Expres, Servus Hunedoara, Ziarul Prahova, Cuget Liber.

Revista presei locale, 11 aprilie

11 Mai 2010, 08:58

Atenţie când faceţi cumpărăturile în pieţele craiovene!- avertizează colegii de la Gazeta de Sud. Comercianţii şi-au făcut un obicei din a afişa preţurile astfel încât să nu se vadă decât o parte din costul total al produselor.

Mâine debutează a 47-a ediţie a târgului naţional de îmbrăcăminte – încălţăminte TINIMTEX, anunţă cotidianul constănţean Cuget Liber. În lipsa pavilionului expoziţional, târgul ocupa majoritatea hotelurilor şi restaurantelor din Mamaia, până la Melody. În ciuda unei scăderi de 12% a numărului de participanţi, Tinimtex rămâne cel mai mare târg de profil din ţară, la aceasta editie s-au inscris 334 de firme din industria usoara.

Cererea redusă şi oferta mare existentă pe piaţa imobiliară încă de la mijlocul semestrului II al anului trecut au făcut ca preţul chiriilor în municipiul Sibiu să scadă cu 25% la apartamentele de 3 - 5 camere. Tribuna are şi explicaţia cererii scăzute şi a ofertei foarte mari de locuinţe pentru închiriat. Oamenii nu mai vând, din cauză că preţul locuinţelor este şi el mic, iar pentru a obţine nişte bani pe locuinţa liberă, preferă să închirieze. De aici, oferta mare de locuinţe pentru închiriere. Astfel, în funcţie de zonă, de utilităţi şi de vechimea blocului, chiria pentru o garsonieră în municipiul Sibiu variază între 60 şi 220 de euro (în zonă centrală), în timp ce chiria pentru un apartament cu două camere variază între 130 şi 270 de euro.

Locuinţele sociale ploieştene sunt degradate de chiriaşii care le obţin destul de greu, dar care după ce primesc cheile caselor în mâini încep transformarea zonei în care locuiesc într-una cu iz de ghetou. Nu numai că nu îngrijesc locuinţele, dar foarte mulţi dintre locatarii acestora nici nu îşi plătesc, cu lunile, sumele aferente întreţinerii, constată reporterii de la Ziarul Prahova. Conform legii, chiriaşii locuinţelor sociale din Ploiesti care au adunat restanţe foarte mari la plata chiriei şi a întreţinerii sunt acţionaţi în judecată şi riscă să fie daţi afară. De-a lungul timpului, municipalitatea a încercat diverse metode pentru a-i determina pe chiriaşi să-şi achite datoriile, dar fiindca s-a lovit de nepăsarea lor, a recurs la măsura evacuarii.


Braşovenii din peste 3.200 de apartamente racordate la CET au rămas fără apă caldă citim în Transilvania Expres. Furnizorul de gaz, GDF Suez Energy România, a închis ieri robinetul pentru 10 dintre cele 30 de centrale de cvartal. Şi asta pentru că CET are de recuperat 10 milioane de lei.

Acesta îi avertizează pe abonaţii din blocurile deservite de aceste centrale că nu vor găsi înţelegere la conducerea furnizorului de gaz, ce nu vrea să cedeze decât dacă primeşte contravaloarea facturii pe fiecare punct de consum în parte.

Academia Română şi Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) au lansat ieri la Cluj un program de studii postdoctorale în valoare de cinci milioane de euro. Programul, derulat în cadrul Institutului de studii avansate în domeniul ştiinţelor umane, ştiinţelor sociale şi moştenirii culturale, se adresează tinerilor cercetători români aflăm din Ziua. Programul presupune finanţarea unor cercetători timp de maximum trei ani, pentru diverse proiecte de studiu în istorie, arheologie, istoria artei şi studiile socio-umane. Bursele de cercetare pentru cei 190 de beneficiari sunt de 4.200 de lei lunar.

Nouă produse din zona Văii Jiului, omologate şi brevetate drept „marcă tradiţională” alături de alte câteva zeci de produse alimentare şi de panificaţie produse exclusiv în această zonă au fost prezentate publicului, în premieră. Servus Hunedoara enumeră câteva: este vorba despre sloiul de oaie tradiţional şi brânza găuceată de telemea, omologate de o firmă din Lupeni sub denumirea de „sloi Montana”, respectiv „brânză de oaie Burebista”; despre salamul „Valea Jiului”, cârnăciorii tradiţionali „minereşti” şi cârnaţii afumaţi „Parâng”, brevetaţi sub sigla unei carmangerii din Vulcan; despre plăcinta momârlănească de cartofi cu brânză, cârnăciorii proaspeţi şi cârnaţii ţărăneşti afumaţi, purtând marca unei carmangerii din Lupeni ori despre cozonacul tradiţional cu nucă, aflat în curs de omologare de către o firmă din Vulcan.

Una dintre speciile de orhidee care se găsesc în flora spontană din jurul oraşului Piatra Neamţ a înflorit pe Muntele Bâtca Doamnei, scrie Adevărul. De culoare liliachie, această floare, cu o talie discretă, iese în evidenţă prin culoarea mov-liliachie şi forma de gură de leu. Bâtca Doamnei este, în această perioadă a anului, destinaţia preferată pentru drumeţie atât de tineri, cât şi de cei mai în vârstă, fiind aproape de oraş şi având o parte mare de drum asfaltată. Parfumurile sunt întregite de cimbrişor şi de arbustul de păducel, care au început şi ele să înflorească.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia