Revista presei locale, 10 noiembrie
Articole publicate în Tribuna, Informaţia Zilei, Servus, Ziua de Cluj, Ziarul de Vrancea, Cuget Liber.
10 Noiembrie 2009, 08:31
Comunele Marpod şi Nocrich sunt partenere într–unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ce se derulează în aceşti ani pe Valea Hârtibaciului, scrie Tribuna Sibiu. Este vorba despre o investiţie ce se ridică la 6 milioane de euro şi va duce la introducerea reţelei de canalizare şi a celei de alimentare cu apă în localităţile Ilimbav, Marpod, Nocrich şi Hosman. Această finanţare a fost atrasă din fonduri europene şi se va derula până în iunie 2012, dacă totul va decurge conform graficului de finanţare şi execuţie.
5 obiective turistice din judeţul Satu Mare vor fi renovate prin Programul Operational Regional, anunţă Informaţia Zilei. Valoarea proiectelor se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Cele 5 obiective turistice sunt unele dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din judeţul Satu Mare; este vorba printre altele despre Castelul Lonyai din Medieshu Aurit, Cuptoarele Dacice de la Medieshu Aurit, Casa Vecsey (Muzeul de artă) Satu Mare.
La Vulcan au început lucrările la unul dintre puţinele proiecte de dezvoltare turistică din judeţul Hunedoara aflam din cotidianul Servus. Lucrările de construcţie la telegondola care va asigura accesul turiştilor spre viitorul ”Castel din Carpaţi” au început la sfârşitul săptămânii trecute. Aceasta va avea o lungime de aproape 3.050 de m, între cotele 770 m şi 1310 m, va pleca de la zona numită ”Casa ciobanilor” şi va urca până în Pasul Vâlcan. Termenul de finalizare al acestei investiţii este de un an şi două luni, ceea ce înseamnă că în viitorul sezon turistic de iarnă accesul în Pasul Vâlcan se va face prin intermediul modernelor gondole.
După o investiţie de peste 6 milioane de euro, lucrările realizate la Salina Turda sunt gata de inaugurare. Termenul este peste o luna, informeaza Ziua de Cluj. Pentru a facilita intrarea în salină, administraţia judeţeană a investit peste 1,6 milioane de lei în reabilitarea drumului Turda – Ploscoş. Şi reţelele de utilităţi au fost introduse de-a lungul drumului de acces spre salină, motiv pentru care administraţia din Turda se aşteaptă la foarte multe solicitări de investiţii în această zonă.
Daca doctorii vrînceni preferă să profeseze în alte ţări pentru a cîştiga mai mulţi bani, medicii straini îi înlocuiesc cu brio. În ultimii ani în Vrancea au aparut mai multe cabinete deschise de doctori străini. Specialisti din Siria, Liban, Republica Moldova sau Irak au reuşit să se facă apreciaţi de pacienţi şi colegi. Doi dintre ei, orelistul Akeb al Hashimi şi dentistul Faissal Farhat, s-au refugiat aici din cauza războaielor din Irak şi Liban. „Lupta e mare ca sa demonstrezi că eşti un bun medic şi o persoană de încredere”, spune dr. Faissal Farhat. O familie de moldoveni, formată din patru medici, a întregit corpul medical din judeţ. Ziarul de Vrancea va spune povestea acestor doctori, veniţi de peste mări şi ţări pentru a vindeca vrînceni.
Spitalele prahovene sunt cu un picior în groapă, avertizează Ziarul. Starea precara în care se găsesc, în momentul actual, spitalele din Prahova se va adânci, în perioada urmatoare, deoarece, potrivit reprezentanţilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Prahova, nu există fonduri pentru acoperirea integrală a necesarului unităţilor medicale, în ceea ce priveste utilităţile şi medicamentele. CJAS va putea asigura doar salariile personalului medical din unităţile medicale şi numai jumatate din banii pentru plata utilităţilor în ultimul trimestru a acestui an.
O echipă de cercetare a Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Ovidius” creează realitate. Virtuală- specifica ziarul constantean Cuget Liber. Studenţii pot face muncă voluntară în sala de realitate virtuală, sau chiar se pot angaja, în vederea realizării unor proiecte. Unul dintre acestea este proiectul „Tomis”, de reconstituire a Edificiului cu Mozaic, prin programul de animaţie ARÉVI - Atelier de Réalité Virtuelle. Mai exact, viaţa din Complexul Tomis, din sec. IV-VI, aşa cum este descrisă ea în istorie, va fi reconstituită cu ajutorul tehnicilor 3D. Sâmbăta aceasta, pe site-ul Facultăţii de Matematică Informatică a Universităţii „Ovidius” (actualizat şi bine pus la punct), va fi postat un clip prin care publicul va putea vedea o parte din activitatea echipei de cercetare a realităţii virtuale.
Ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore în judeţul Mehedinţi au produs pagube însemnate, cea mai afectată fiind zona de nord, iar „Podul lui Dumnezeu” din comuna Ponoarele, unul din cele trei mari poduri naturale din lume şi singurul deschis traficului rutier, este în pericol de a se prăbuşi citim in Informatia de Severin. Circulaţia autovehiculelor în zonă a fost restricţionată de duminică seară, echipajele Poliţiei Rutiere permiţând doar autoturismelor să treacă pe pod cu viteză redusă.