Revista presei locale 1 noiembrie
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova funcţionează într-un sediu fără proprietar; Grupul Şcolar inchis din cauza frigului.
01 Noiembrie 2010, 04:47
Locuitorii municipiului Motru au de astăzi căldură în apartamente, după ce Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) a decis furnizarea agentului termic în tot oraşul, indiferent de datoriile pe care asociaţiile de proprietari le au la întreţinere. Gazeta de Sud menţionează că deşi toată lumea din Motru beneficiază din noiembrie de căldură, inclusiv unităţile de învăţământ, conducerea furnizorului a declarat că peste aproximativ două săptămâni va fi pus în aplicare un program de debranşare a datornicilor.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova funcţionează într-un sediu fără proprietar. Clădirea nu figurează nici în patrimoniul Ministerului Sănătăţii, nici în cel al Consiliului Judeţean Prahova şi nu este nici a Primăriei Ploieşti. Sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova nu aparţine nimănui. Reprezentanţii Serviciului au făcut demersuri atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către autorităţile locale şi judeţene. Însă, până în prezent, nu au primit niciun răspuns. Până situaţia nu va fi clară, Ambulanţa Prahova nu are acces la fonduri pentru întreţinerea imobilului, citim in Telegraful.
Copiii din şcolile situate în zona de sud a judeţului Sibiu (Ţara Oltului), pot participa în această perioadă la un concurs de creaţie a cărui temă este ACVILA ŢIPĂTOARE MICĂ. Astfel, orice elev cu imaginaţie, simţ artistic sau spirit creativ, poate desena, poza sau alcătui un colaj cu sau despre această pasăre protejată ce trăieşte în zonă şi îşi poate trimite creaţia la Biblioteca Orăşenească Avrig (strada Avram Iancu, nr. 27, Avrig). Toate materialele trimise vor fi expuse în cadrul unui eveniment ce va fi organizat la biblioteca avrigeană, în perioada 22- 28 noiembrie, cu prilejul derulării programului “Săptămâna familiei, săptămâna fără televizor”, informează Tribuna.
Evenimentul regional al Moldovei scrie că Primăria oraşului Negreşti a anunţat că Grupul Şcolar „Nicolae Iorga” va fi închis din cauză că autorităţile nu dispun de fonduri pentru achiziţionarea combustibilului necesar asigurării confortului termic. Cei peste 1.700 de elevi vor fi trimişi acasă din cauza frigului din sălile de clasă în care se desfăşoară cursurile. Autorităţile locale au închis deja internatul şcolii, din acelaşi motiv. În judeţ mai există 15 primării care se confruntă cu probleme similare cu cea din oraşul Negreşti. Din cauză că primarii nu au avut bani să cumpere lemne sau combustibil pentru foc, peste 4.000 de elevi din şcoli din mediul rural învaţă în frig.
Reprezentanţi ai firmelor din domeniul construcţiilor, asigurărilor, comerţ sau industria textilă erau prezenţi, vineri, la sediul din Deva al AJOFM. Numărul mic de hunedoreni care au trecut pragul agenţiei până la ora 10 i-a descumpănit pe unii dintre angajatori. Sevus Hunedoara scrie că doar cinci la sută dintre hunedorenii fără un serviciu şi-au căutat o slujbă la unul dintre evenimentele din judeţ cu oferte de acest gen.
Ziua de Cluj prezintă Zona Răchiţele. La 70 de km de Cluj-Napoca principalul punct de atracţie este cascada Vălul Miresei. De curând, în zonă au fost amenajate de către membrii serviciului Salvamont Mărgău două noi trasee. Primul poate fi parcurs de împătimiţii muntelui în aproximativ două ore. După un urcuş prin pădure şi parcurgerea a trei peşteri fosile tip tunel, turiştii ajung la un punct de belvedere ce se ridică la aproape 500 de metri de firul Văii Stanciului. Un al doilea traseu amenajat în zona cascadei este un circuit marcat cu punct roşu pe partea nordică a versantului, circuit care începe de deasupra cascadei şi duce până sus, la zona numită Lespezi, unde se intersectează cu marcajul de cruce roşie spre satul Răchiţele. Pentru grupurile mai mari de turişti ce vizitează cascada Vălul Miresei, serviciul Salvamont Mărgău a amenajat o tiroliană care trece chiar pe deasupra cascadei.
Cimitirele în care odihnesc credincioşi romano-catolici se vor umple astăzi după-amiază de rudele şi prietenii care îşi fac datoria de a-i pomeni şi a se ruga pentru sufletele celor dragi. Pentru că în Evul Mediu credincioşii, după Sfânta Liturghie, petreceau toată noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) în cimitir, rugându-se pentru sufletele răposaţilor, astfel se explică temeiurile consacrării primei zile a lunii noiembrie drept zi a morţilor. De aici, s-a dezvoltat obiceiul de a merge în după-amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a se ruga pentru sufletele morţilor, fiind săvârşită şi o vecernie (slujbă de seară) special pentru aceştia. Cum celebrarea pică în acest an lunea, mulţi au preferat să îşi îndeplinească această datorie chiar de ieri, scrie Transilvania Expres.