Revista presei locale, 1 martie
Articole publicate în Ziarul de Bacău, Ziua de Cluj, Tribuna Sibiu, Servus Hunedoara, Cuget Liber.
01 Martie 2010, 08:01
Drumul judeţean Arad-Şiria e măcinat de intemperii aflăm din Observatorul Arădean. În carosabil au apărut gropi, unele dintre ele de dimensiuni apreciabile, care pun în pericol siguranţa traficului. Cu toate acestea, autorităţile nu au luat măsuri pentru indicarea pericolelor. Vineri seara, starea proastă a drumului, între Şiria şi Horia, pe sensul de mers spre Arad, a generat un şir de incidente. Zeci de şoferi nu au putut evita un crater din carosabil, acoperit cu apă. Rezultatul: roţi sparte, jante distruse. Pe marginea drumului s-a încropit un veritabil service auto, unde oamenii au încercat să se ajute reciproc. Doar în jurul orei 20, zece autoturisme avariate erau parcate pe marginea drumului! Cine ştie câţi alţi şoferi or fi păţit-o!
În cinci oraşe şi 14 comune prahovene, pământul a luat-o la vale! Ziarul dă şi amănunte: Oraşul Breaza, greu lovit de alunecările de teren în anul 1997, când mai multe case au fost practic, înghiţite de pământ, trece din nou prin coşmarul ruperii pământului. De această dată, pe patru străzi din localitate s-au produs alunecari de teren care au redus accesul în câteva zone ale oraşului, circulandu-se fie doar pietonal, fie numai pe o singură bandă. Nici oraşul Azuga nu a scăpat de “fuga" pământului, pentru ca în zona podului de pe DN 1, ce traverseaza pârâul Azuga, la km 135 – 136 s-a degradat accesul pietonal..
Elevii băcăuani au şansa de a câştiga premii importante precum un laptop, camere foto digitale sau rame foto digitale dacă vor fotografia apa, din orice sursa şi in orice fel. Condiţia, însă, este ca astfel “capturată”, ea să ilustreze tema “Apă curată pentru o lume sănătoasă”. În fapt, aceasta este tema concursului la care Direcţia Apelor Siret (DAS) Bacau îi provoacă pe elevi, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual pe 22 martie. Astfel, în perioada 1-16 martie, elevii băcăuani (clasele I-XII) cu imaginaţie şi talent sunt invitaţi să participe la concursul “Apă curată pentru o lume sănătoasă” informează Ziarul de Bacau.
Cu ocazia zilei de 1 Martie, copiii sprijiniţi de World Vision, din localităţile Cobadin, Corbu, Cumpăna, Medgidia, Cernavodă şi Cogealac, au confecţionat sute de mărţişoare, felicitări şi bijuterii. Din banii încasaţi se vor cumpăra mărgele, acuarele, pensule, material textil şi câte şi mai câte alte produse necesare într-un atelier, astfel încât activităţile derulate în mod constant la Cercurile de Artă din fiecare comunitate să continue cu succes, scrie cotidianul constănţean Cuget Liber.
Ziua anunţă că Angelo Manzotti, un artist cu o voce unică în lume, va fi vedeta festivalului “Baroque” de la Cluj. El poate atinge notele foarte înalte ale unei soprane. De la varsta de 12 ani el a dezvoltat, prin propriile experimente, o metodă care permite să vibreze, când este necesar, doar partea din faţă a corzilor vocale. Astfel, lungimea corzilor sale vocale este redusă şi seamănă foarte mult cu laringele femeii, care este, în mod natural, mai scurt decât al unui bărbat. Prin urmare, Manzotti poate să beneficieze de întreaga gamă, flexibilitate şi volum tipice unei soprane şi prezintă o amplitudine vocală care se întinde de la sunetul cel mai acut pentru o soprană până la cel mai grav, de bariton.
Reporterii de la Tribuna Sibiu prezintă câteva minuni ale naturii, desăvârşite de mâna omului. Sunt singurele cuvinte care îţi vin în minte daca intri în apartamentul din Mediaş al lui Ioan Borcoman. A început în urmă cu ani de zile să adune din păduri diferite rădăcini de copac, le-a lăsat jumătate de an la uscat, după care le-a lăcuit. Ceea ce a ieşit sunt adevărate opere de artă, lucrări de efect, care îşi iau ochii de cum intri în apartamentul medieşeanului. Omul este foarte modest şi spune că nu a făcut altceva decât să finiseze unele rădăcini de copaci sau crengi găsite în pădure, însă rezultatul muncii sale este unul spectaculos: forma unor crengi sau rădăcini de copac se aseamănă izbitor cu unele animale, lucrarările fiind mai mult decât de efect.
O inedită expoziţie a fost vernisată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, aflăm din Servus Hunedoara. Expoziţia reprezintă o premieră prin faptul că îmbină sistemul clasic de explicaţii-prin intermediul panourilor, cu tehnologia modernă în care telefonul mobil şi codurile 2D pot înlocui ghidul cu care vizitatorii sunt obişnuiţi să-i însoţească într-un muzeu. La vernisajul de săptămâna trecută, publicul prezent a putut testa, în premieră, modalitatea prin care telefonul mobil poate fi folosit şi în scopuri culturale. Un sistem Bluetooth a permis ca posesorii de telefoane mobile din generaţia 3G să-şi poată descărca, dintr-un calculator central, toate informaţiile despre exponatele din muzeu. De asemenea, prin scanarea codurilor 2D plasate lângă fiecare exponat, posesorii telefoanelor mobile au putut să încarce imaginea pieselor, date despre istoricul acestora şi legături de internet spre site-uri unde informaţia referitoare la obiectul vizat este completă.