Revista presei locale, 1 februarie
Articole publicate în Informaţia Zilei, Ziua de Cluj, Ziarul de Vrancea, Servus Hunedoara.
01 Februarie 2010, 08:46
Primarii din principalele oraşe ale judeţului Hunedoara consideră că preluarea spitalelor se poate face doar în condiţiile în care va fi asigurată şi finanţarea de la bugetul de stat. Aceştia consideră că, în caz contrar, bugetele locale sunt în imposibilitatea de a suporta toate cheltuielile- citim în Servus Hunedoara.
Tot mai mulţi preoţi nemţeni se implică în campania de ajutorare a Spitalului Judetean si donează diverse sume de bani sau produse pentru a face viata pacientilor mai usoară. Ultimul care a dat dovadă de multă generozitate a fost preotul Leonte Lehaci, din comuna Negresti. Acesta a donat suma de 4 milioane de lei vechi, bani ce reprezintă o parte din leafa sa lunară. Slujitorul Domnului a făcut acest gest ca urmare a apelului lansat de Protopopiatul Neamt către toti preotii din judet de a sprijini Spitalului de Urgentă din Piatra Neamt pentru a depăsi criza finaciară în care se zbate de mult timp. De la începutul lunii ianuarie 4 preoti au făcut donatii către spital ce au constat fie în bani fie în produse, aflăm din Monitorul de Neamţ şi Roman.
Zece maşini de poliţie echipate cu radare mobile nou-nouţe vor acţiona de luna aceasta pe străzile Doljului, anunţă Gazeta de Sud. Noile aparate radar acţionează în regim de stand-by. Mai precis, camera video merge tot timpul, fără a emite unde radar. Atunci când poliţistul observă o maşină care pare să ruleze cu viteză peste limita legală, apasă butonul care porneşte emiţătorul radar, stabilind instantaneu viteza maşinii privite pe monitor. Pentru şoferul vizat, e deja prea târziu să calce frâna în momentul în care aude semnalul detectorului de radar.
Informaţia Zilei Satu Mare scrie că- în vreme ce unii locuitori ai satelor sunt preocupati de fertilizarea terenurilor prin împrăstierea gunoiului de grajd, o altă categorie este preocupată de deschiderea seriei concursurilor locale de vinuri nobile. Se păstrează astfel traditia ultimilor ani. Şi în acest an “caravana” vinurilor nobile va porni din comuna Foieni. Podgorenii din această aşezare au stabilit că sâmbătă, pe 6 februarie, să aibă loc competiţia locală de vinuri nobile.
Tribuna Sibiu publică raportul pieţei imobiliare. Concluzia? Ne–am întors în timp. Preţul unei locuinţe şi numărul de vânzări întorc Sibiul în anul 2006, atunci când toată lumea se pregătea pentru marele program "Sibiu – Capitală Culturală Europeană". Atunci, un apartament de doua camere se vindea cu 35.000 - 36.000 de euro.
Majoritatea proprietarilor ţin caloriferul închis şi se încălzesc la aragaz, iar cei care au un confort termic sunt buni de plată. Este vorba de craiovenii care şi-au montat repartitoare de costuri şi care s-au trezit cu sume de plată duble sau triple faţă de perioada în care nu aveau contoare, iar confortul termic era superior. Locatarii nu înţeleg cum pentru o garsonieră de 38 mp întreţinerea pentru luna decembrie 2009 este 500 de lei mai citim în Gazeta de Sud.
Evenimentul regional al Moldovei atrage atenţia că măsurile drastice pe care şefii CET sunt obligaţi să le ia pentru a-i determina pe ieşeni să-şi achite facturile la încălzire vizează doar asociaţiile formate din familii nevoiaşe. Cabinetele medicale, cele ale notarilor, sediile băncilor şi, mai nou, cele ale partidelor politice nu au parte nici măcar de o notificare pentru achitarea restanţelor. Se ajunge astfel în situaţia ca o familie să fie scoasă în stradă pentru o datorie de 8.700 lei, în timp ce un partid cu restanţe de 11.000 lei este păsuit la nesfârşit
Celebra organizaţie Greenpeace are, de luna trecută, un grup de voluntari şi în municipiul Hunedoara aflam din Servus. În acest moment, voluntarii Greenpeace din Hunedoara derulează o campanie de strângere de semnături împotriva construirii de noi reactoare nucleare în România, dar şi o acţiune de conştientizare a beneficiilor utilizării energiei regenerabile.
Pe langă turiştii iubitori de sporturi de iarnă, oficialităţile din oraşul Azuga aşteaptă, în această săptămână, circa 400 de elevi care îşi vor petrece vacanţa pe pârtiile de schi de pe Valea Superioară a Prahovei.
O parte a cabanelor din Azuga s-au specializat în oferirea de servicii turistice pentru elevi, acestea având legături strânse cu monitorii de schi. Sute de copii vor învăţa să schieze, practic, taberele de iarnă transformându-se în adevarate cursuri pentru copiii aflaţi în această perioadă, în vacanţă, scrie Ziarul de Prahova.
Clujenii se angajează la hotelurile din Grecia- titreaza Ziua. Agenţiile de plasare de personal în străinătate scot la concurs sute de locuri de muncă în partea insulară a Greciei sau pe litoral pentru sezonul estival, oferind salarii de până la 1.200 de euro. Agenţii estimează o creştere a solicitanţilor faţă de anul trecut, pe fondul reducerii costurilor de program şi al lipsei ofertelor la nivel local.
Ultimele partide de vânatoare la iepuri s-au incheiat oficial ieri, pe 31 ianuarie. Astazi, Ziarul de Vrancea publică un reportaj despre cei angajai să prindă iepuri sălbatici cu mâinile goale. Zeci de vrânceni au fost tocmiţi în aceasta iarnă pentru a prinde iepurii vii în fondurile de vânatoare din judeţ, care mai apoi sunt exportaţi în vederea repopularii parcurilor de vânătoare din Italia. Valoarea unei capturi: 80 de euro bucata, aşa că prinsoarea merită efortul. Puţini stiu că iepurii se prind cu mâinile goale, dupa ce pe câmpuri sunt amplasate plase speciale. Pentru că niciodata nu ştii de unde sare iepurele, la asemenea vânători nu e loc pentru începători.