Revista presei locale, 1 aprilie
Articole publicate în ziarele Cuget Liber, Gazeta de Sud, Tribuna Sibiu, Servus Hunedoara şi Pandurul.
01 Aprilie 2010, 10:21
Farmaciştii clujeni se plâng că au probleme cu aprovizionarea cu medicamentele inovatoare din import, utilizate mai ales de pacienţii cu boli grave, din cauza întârzierii deconturilor de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ziua avertizează că mai multe medicamente indispensabile bolnavilor de cancer şi de hepatită cronică au dispărut de pe rafturile farmaciilor din Cluj-Napoca. De o lună, acestora li se alătură şi Madopar, un medicament destinat pacienţilor care suferă de boala Parkinson.
Un echipaj SMURD, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, însoţit de un medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a mers la Lunca Cernii, una dintre localităţile hunedorene greu accesibile, din Ţinutul Pădurenilor, pentru a verifica starea de sănătate a sătenilor din această comună. Cotidianul Servus scrie că jumătate din populaţia satului e trecută de 50 de ani. Localitatea nu are cabinet medical, iar unii dintre localnici nu au fost niciodată consultaţi de medic. Este pentru a treia oară când paramedicii SMURD se deplasează într-o comunitate izolată din judeţul Hunedoara pentru a acorda asistenţă medicală localnicilor ce ajung foarte greu la oraş pentru a fi consultaţi.
Sărbătorirea Paştelui la începutul lunii aprilie a prins pe picior greşit industria hotelieră din România, nepregătită pentru deschiderea timpurie a unităţilor de cazare. Mulţi dintre hotelieri nu au sisteme de încălzire şi nu pot deschide atât de devreme. Nici românii nu se înghesuie să îşi rezerve camere pe litoral în această perioadă, preferând să sărbătorească în familie, constată reporterii de la Cuget Liber.
Au trecut cinci săptămâni de la alunecarea de teren care a blocat traficul feroviar în zona Gării Balota din judeţul Mehedinţi şi nici până acum porţiunea de cale ferată afectată nu a fost refăcută, informează Gazeta de Sud. Specialiştii speră că circulaţia va fi reluată în maximum 30 de zile de când vor începe lucrările pentru consolidarea terasamentului. Până atunci însă, călătorii sunt urcaţi în tren, coborâţi şi transbordaţi cu autobuzul de la gara Prunişor la Drobeta Turnu Severin.
Cotidianul Pandurul îl prezinta pe Lulu Sandu, un deţinut de la Penitenciarul Târgu Jiu, care realizează sculpturi în săpun şi tablouri din paie. El va termina de ispăşit pedeapsa peste o săptămână. Înainte de a eliberare, Lulu şi-a pregătit doi ucenici pentru a duce mai departe acest meşteşug. Deşi îşi face planuri pentru a-şi dezvolta propria afacere (are acasa un atelier de mobilă), el spune că va continua să realizeze machete, tablouri şi sculpturi în săpun în timpul liber.
În dimineaţa de Paşti, medieşenii sunt invitaţi la ţuru şi oină, aflăm din Tribuna Sibiu. Primul dintre jocuri, ţuru, este una dintre tradiţiile păstrate cu sfinţenie de locuitorii de pe strada Stejarului. Extrem de asemănător din punct de vedere al modului de desfăşurare şi al regulilor cu oina, jocul de ţuru este aşteptat an de an de toţi medieşenii. La ora 11, echipele sunt deja formate, iar partida începe sub privirile sutelor de curioşi de pe stradă sau din alte zone ale oraşului. Oameni de toate vârstele se strâng în prima zi de Paşti si pentru partida de oină. De mai bine de 50 de ani, ne adunăm în fiecare dimineaţă a primei zile de Paşti la ora 10 pentru acest joc. La final servim cu toţii un pahar de vin, ciocnim ouă roşii şi gustăm alte produse tradiţionale de Paşti, a decalrat unul dintre organizatori.