Noi ocupaţii vechi
De luna trecută, există, oficial, ocupaţiile de oier montan, crescător de oi montan, baci montan şi cioban montan.
Articol de Cristina Bulbescu, Radio Târgu Mureş, 07 Aprilie 2011, 04:30
De luna trecută, există noi ocupaţii în Nomenclatorul de Meserii din România, toate acestea la iniţiativa unei asociaţii mureşene.
Asociaţia Agrom Ro - Centrul de Instruire în Agricultură din Sângeorgiu de Mureş a iniţiat, în urmă cu peste doi ani, un proiect prin care să fie recunoscute patru ocupaţii privind oieritul, în premieră chiar la nivel european.
Rezultatul nu s-a lăsat aşteptat astfel că din 10 martie există, oficial, ocupaţiile de oier montan, crescător de oi montan, baci montan şi cioban montan.
Deşi meseriile au denumiri asemănătoare, există diferenţe semnificative în ceea ce înseamnă competenţele fiecăreia, ne asigură specialiştii din domeniu.
Prin urmare, ciobanul montan este cel care îngrijeşte oile, baciul montan se ocupă de procesarea laptelui fiind, de fapt, şeful stânii, crescătorul de oi montan este proprietarul de oi iar oierul montan este specialistul, cel care îndeplineşte toate competenţele.
În plus, mai există şi alte ocupaţii în domeniul oieritului care nu sunt introduse încă în Nomenclator, precum cel de strungaş, adică băiatul care trimite oile în strungă, pentru care se vor face demersuri ulterioare a declarat pentru Radio Târgu Mureş Preşedintele Asociaţiei Agrom Ro, Tiberiu Ştef.
Asociaţia Agrom Ro nu s-a oprit aici şi a trecut la alcătuirea unei documentaţii privind standardele ocupaţionale pentru cele patru meserii, după care urmează introducerea acestora în Nomenclatorul Calificărilor, ceea ce conferă posibilitatea de înaltă calificare.
Autorizaţia pentru iniţierea în meseria de oier montan a fost însă obţinută, astfel că primele cursuri în această meserie vor fi organizate începând de săptămâna viitoare, spune Tiberiu Ştef. audio:
Proiectul asociaţiei mureşene Agrom Ro este susţinut de Federaţia Oierilor de Munte din cele 12 judeţe ale ţării şi de Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealul Mare” din Bistriţa Năsăud.
Se estimează că există câteva zeci de mii de lucrători în acest domeniu care se ocupă de îngrijirea a peste un milion de oi, doar în zona montană.