Mi'ss turist prin România devreme
Mănăstirea SAMURCĂŞEŞTI, Ciorogâlrla, Ilfov
14 Iunie 2012, 03:45
Am intrat in Postul Sfantilor apostoli Petru si Pavel si de aceea va propun sa poposim un pic intr-un Sfant lacas.
Aici m-am oprit de cate ori am simtit nevoia sa inchin dorul de tatăl meu, mutat pe un alt Cer. Aici am simtit ca…mai am un Tata…am luat-o pe autostrada Bucureşti-Piteşti. Apoi la dreapta spre Ciorogârla, am trecut de primul sat şi am urmat indicatoarele spre mănăstire.
La manastirea Samurcasesti din Ciorogarla, jud Ilfov , denumita si manastirea harniciei, greu gasiti un loc de parcare. Decum am păşit pe poarta înaltă din lemn natur, am rămas în prag, ca derutată. Parcă o capsulă a timpului mă absorbise şi mă aruncase într-un imens parc, parea un alt timp, alţi oameni, alt aer. Băncuţe, flori, fluturi, ciripit de păsărele. Câteva măicuţe se agitau, cu diverse treburi, iar sentimentul care mi l-au inspirat privindu le a fost de o conduită duhovnicească ireproşabilă.
De la poartă, de-a stânga şi dreapta aleii putin spus, perfecte, mă însoţeau, trandafirii roşii, albi şi flori de piatră în culorile curcubeului. Casele monahale văruite în alb, de-a stânga şi de-a dreapta, cu glastre de flori , toate conduceau către minunea arhitecturii de care am auzit.
Biserica vestită cu 3 sfinte altare.
La 28 septembrie 1914, un incendiu distruge aproape în întregime mănăstirea, iar după cutremurul din 1940, fiind deja într-o stare deplorabilă, generalul, Teodor Ciurea, prefect de Ilfov, reface totul. În pronaos, absidele alcătuiesc trei altare.
Catapeteasma din lemn sculptat este cea originală, din 1808, în stil brâncovenesc, ornamentată cu două rânduri de icoane pictate, iar în partea inferioara cu un rând de icoane argintate. Altarul principal al bisericii este închinat Sfintei Treimi, cel din dreapta închinat Adormirii Maicii Domnului, iar altarul din stânga a fost închinat Cuvioasei Parascheva.
Mănăstirea adăposteşte multe valori spirituale ale ortodoxiei româneşti, dar poate cea mai importantă este racla din argint în care se păstreaza părticele din Sfinte Moaşte ale mai multor sfinţi, dintre care amintesc: : Sf Apostol Andrei, Sf Ierarh Ioan Gură de Aur, Sf Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. In muzeul mănăstirii sunt si 2 icoane de Gheorghe Tăttărăscu si o cruce donată de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz.
Aşadar, vă invit cu responsabilitate să vizitaţi Mănăstirea Samurcăşeşti nu numai pentru peisaj, sau pentru legenda sa, ci să simţiţi că această închinare nu este plăcută doar nouă, trecătorilor prin această lume, ci şi Cerului deasupra ei.
Mi-ss turist si va invit si data viitoare prin Romania. Devreme!
Un material realizat de Milena Andreea Vasenciuc