Leacul din natură: Urzicile
Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpină şi frunzele şi terminând cu florile, şi încă din antichitate se bucura de multă apreciere.
27 Aprilie 2010, 08:53
Datorită substanţelor sale active hematopoietice, urzica este de mare ajutor în cloroze, anemii şi alte boli grave ale sangelui. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes şi contra leucemiei. Celor ce sufera de orice fel de alergie, le este recomandat să bea ceai de urzici o perioada mai îndelungată. Această plantă anihilează predispoziţia la răceli şi combate afecţiunile artritice şi reumatice. Urzica este şi un bun diuretic. Ajută corpul să elimine acidul uric şi bacteriile care cauzează infecţii ale tractului urinar şi pietrele de la rinichi. De asemenea, poate scădea tensiunea şi uşura sindromul premenstrual.
În antichitate exista şi obiceiul de a te lovi cu urzici, care are şi o altă explicaţie plauzibilă. Aparent, planta conţine antihistaminice şi antiinflamatorii naturale. Se credea că frunzele înţepătoare ajută pătrunderea acestor substanţe în locurile afectate.
Cea mai la îndemână modalitate de a beneficia de proprităţile curative ale urzicilor este de a la face ceai. Cu o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. El vindecă şi bolile şi inflamaţiile căilor urinare. Având în acelasi timp un efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seamă pentru o cură de primăvară!
Folosiţi 2 linguriţe de urzici uscate la o ceaşca de apă fierbinte şi beţi infuzia de 4 ori pe zi. Ceaiul se bea fără zahar, dar puteţi adăuga muşetel sau mentă pentru îmbunătăţirea gustului.
În medicina populară, cura cu ceaiul de urzici este propusă pe o durată de mai multe săptămâni în afecţiunile hepatice, biliare şi splenice (chiar în cazul tumorii la splină), la secreţii abundente ale stomacului şi aparatului respirator, la crampele şi ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale şi bolile de piept. Pentru a mentine substanţele active, ceaiul se prepară doar prin opărire. Ca mijloc profilactic însă, se bea o singură ceaşcă cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului.
Puteţi mânca frunze proaspete sau fierte de urzici ca pe orice legumă. Planta este bogată în vitamina C, prin urmare, apa în care au fiert poate fi consumata în loc de ceaiul obişnuit de urzici.
Urzica are şi contraindicaţii, atenţie! Datorită acţiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Lăuzele nu trebuie să consume urzici, iar oamenii care mănâncă în mod repetat această plantă trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică au introdus destul potasiu şi cercetarile de laborator au dovedit că şi femeile gravide ar trebui să se ferească de consumul de urzici.