Leacul din natură: sparanghelul
Cu doua secole în urmă, sparanghelul era cultivat şi ca plantă medicinală.
18 Noiembrie 2009, 08:38
Sparanghelul era adesea folosit în combaterea anumitor afecţiuni ale stomacului, pentru curăţarea ficatului, a plămânilor şi a intestinelor, de deşeurile şi toxinele lor.
În afara efectelor depurative, trebuie avut în vedere şi acţiunea sa protectoare asupra arterelor; într-adevar, consumat cu regularitate, sparanghelul previne apariţia arteriosclerozei şi fluidizează sângele.
Sparanghelul conţine fosfor şi vitamina B, ceea ce îi conferă proprietăţi remineralizante şi stimulative; în cazurile de astenie fizica şi intelectuală, de anemie şi de convalescenţă, este recomandată cura de sparanghel (consumat obligatoriu în stare crudă), ca şi în cazurile de eretism cardiovascular după ce, bineînteles, a fost exclusă printr-un diagnostic orice urmă de boală cardiacă.
Tulpinile de sparanghel au proprietatea de a elimina corpurile straine din tubul digestiv. Trebuie folosită pulpa tulpinei de sparanghel, curăţată de partea externa.
Sparanghelul nu este recomandat celor cu afecţiuni ale căilor urinare şi nici în cazurile de reumatism articular acut.