Leacul din natură
Piperul, ardeiul iute şi hreanul accelerează arderile.
08 Februarie 2010, 09:20
Ardeiul iute este "prietenul" curelor de slabire, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Trăiesc, deci mă abţin". "La fel ca orice condiment picant, precum chili, wasabi sau tabaco, ardeiul are proprietăţi de ardere a grăsimilor, deoarece stimulează producţia de endorfine şi adrenalina în organism şi creşte rata metabolismului cu 25% timp de trei ore după masă", explica dr. Bilic.
Mai mult, specialistul susţine că ardeiul iute stimulează circulaţia, transpiraţia şi sistemul nervos, iar datorită capsaicinei, substanţa responsabilă de gustul iute, are efect protector pentru mucoasa stomacului. Acesta este recomandat persoanelor care suferă de ulcer sau gastrită, deoarece capsaicina îmbunătaţeşte iritaţia peretelui gastric, produce sucuri protectoare şi acizi care atacă bacteriile. "Acesta are efecte pozitive cardiovasculare, deoarece scade nivelul de colesterol şi al aterogenezei", spune dr. Bilic. Un alt condiment care accelerează arderile este piperul negru. Specialiştii spun că acesta este un puternic antioxidant şi antibacterian, în timp ce ardeiul iute poate stimula şi îmbunătăţi sistemul imunitar.