Leacul din natură
Ovazul, bogat în vitamine din grupul B, fier, magneziu, calciu, seleniu, fosfor şi fibre alimentare.
26 Noiembrie 2009, 08:50
Administratorul unei brutării din Sfântu Gheorghe pregăteşte o pâine pentru perioadă de criză, care ar urma să fie preparată pe baza unei reţete vechi de peste 60 de ani, pâinea din ovăz şi orz fiind cu 20 la sută mai ieftină decât cea făcută din grâu.
Administratorul povestea pentru Mediafax, că sortimentul de pâine intenţionează să îl scoată pe piaţă la mijlocul lunii ianuarie 2010.
Sa ne ocupăm de ingredientele acestei paini: Ovazul – este bogat în vitamine din grupul B, fier, magneziu, calciu, seleniu, fosfor şi fibre alimentare, datorita cărora prezintă beneficii asupra sănătăţii inimii, precum şi proprietatea de a scade colesterolul “rau” din organism.
Antioxidanţii din ovăz au proprietăţi antiinflamatoare iar vitaminele şi mineralele conţinute conferă boabelor de ovaz efect remineralizant şi tonic asupra sistemului nervos.
În unele regiuni ale lumii, recunoscute pentru procentul mic al bolilor cardiace (îndeosebi în Orientul Mijlociu), orzul face parte dintre produsele alimentare de bază.
Nu mai este o legendă, ci un fapt acum recunoscut că orzul este eficace contra bolilor de inimă, constipaţiei şi altor dereglări ale sistemului digestiv; probabil chiar şi împotriva cancerului.
Modul în care orzul reduce procentul sanguin de colesterol este asemănător cu cel al specialităţilor farmaceutice anticolesterol. Orzul este bogat mai ales în tocotrienoli care, la fel ca vitamina E, sunt antioxidanţi foarte puternici.