Leacul din natura: iarba de smirnă
Este o planta originară din Europa Occidentala, cu un miros puternic.
11 Noiembrie 2009, 08:44
Mirosul puternic al ierbii de smirnă aminteşte de lemn dulce sau anason, si gust dulce (mai ales tulpinile).
Atât mirosul cât şi gustul sunt mai puternice la seminţele (fructele) necoapte. Produsul fortifică sistemul digestiv, protejează ficatul împotriva acţiunii substanţelor toxice şi stimulează funcţionarea acestuia.
Prin conţinutul bogat în potasiu, natriu, silicon, zinc şi clor participă la eliminarea substanţelor toxice din organism. Produsul creşte pofta de mâncare şi este recunoscut pentru efectele sale antihelmintice.
Poate fi utilizat împotriva maldigestiei, fiind benefic şi în ulcere gastruodenale, diverse inflamaţii, micoze şi parazitoze. Frunzele se consumă de obicei proaspete, deoarece uscate ele îşi pierd în bună parte aroma. Tulpinile au aroma mai puternică decat frunzele.
Datorită gustului dulce, fructele sunt un bun substituent al anasonului, al feniculului şi chiar al lemnului dulce.
De asemenea, frunzele pot inlocui hatmatuchi. În Scandinavia, iarba de smirna este adesea folosita la aromatizarea compoturilor de fructe şi la economisirea zaharului, din moment ce frunzele şi tulpinile sunt dulci.
Produsul se poate pastra în frigider, ambalat în pungi de plastic. Iarba de smirna în stare uscată se poate pastra, la adapost de umezeala, lumina şi aer, timp de cateva luni.