De Ignat, în Vintilă Vodă
În fiecare an, pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul, zi în care se taie porcul.
Articol de Daniela Matei, 21 Decembrie 2012, 09:56
În fiecare an, pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul, zi în care se taie porcul, acţiune urmată de sortarea şi prepararea specialităţilor pentru sărbătorile de Crăciun.
Obiceiul tăierii porcului are rădăcini în tradiţia precreştină de sacrificare rituală, care se face la sfârşitul unui an pentru bunăstarea celui care urmează.
Ion Creangă povestea despre această zi: “La Crăciun, când taia tata porcul şi-l pârlea, şi-l opărea, şi-l învelea iute cu paie, de-l înnaduşa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei, ştiind că mie are să-mi dea coada porcului s-o frig şi beşica s-o umplu cu graunţe, s-o umflu şi s-o zurăiesc după ce s-a usca…”
Audio: S-auzim ce povesteşte reporterul nostru, Cristina Moise, care a fost în satul Vintilă Vodă din judeţul Buzău.