Cum să ne lăsăm de fumat?
Fiecare etapă este importantă, Incepeţi prin a vă stabili ziua în care vă veţi lăsa de fumat.
03 Mai 2010, 09:07
Schimbaţi mediul. Asta presupune: Să aruncaţi toate ţigările şi scrumierele din casă, maşină şi de la birou.
Sa nu mai permiteţi membrilor familiei sau prietenilor care vin în vizită să mai fumeze în casă.
Revizuiţi-vă tentativele anterioare de renunţare la fumat. Gândiţi-vă la ceea ce s-a întâmplat şi de ce nu aţi obţinut atunci victoria finală împotriva tutunului. Puneţi în balanţă lucrurile care v-au ajutat sau nu în demersul respectiv.
O dată ce v-aţi lăsat de fumat, nu vă apucaţi din nou de acest obicei. Nici macar un fum nu mai aveţi voie să trageţi în piept!
Etapa a 2-a - Cautaţi sprijin şi încurajare
Spuneţi-le membrilor familiei, prietenilor şi colegilor de muncă faptul că vreţi să renunţaţi la fumat şi că aveţi nevoie de sprijinul lor. Rugaţi-i să nu fumeze în preajma dumneavastră şi să nu vă lase la îndemână sau să vă ofere ţigări.
Discutaţi cu personalul medical care v-ar putea oferi consiliere şi motivaţie.
Pasul 3. Invăţaţi lucruri noi şi căutaţi alte preocupări
Încercaţi să vă mutaţi atenţia de la nevoia de a fuma. O dată ce v-aţi lăsat de fumat, schimbaţi-vă rutina. Mergeţi pe o rută diferită spre serviciu. Beţi ceai în loc de cafea. Mâncaţi micul dejun (care trebuie să fie consistent!) într-un alt loc decât o faceţi de obicei.
Asiguraţi-vă că în fiecare zi aveţi ceva plăcut de făcut.
Beţi foarte multă apă şi alte lichide.
Etapa a 4-a. Medicamentaţia poate fi necesară în anumite situaţii
Şi pasul 5, foarte important. Pregatiţi-vă pentru recidive şi pentru situaţiile dificile
Cele mai multe recidive se petrec în primele trei luni de când aţi renunţat la obiceiul nesănătos al fumatului. Nu vă descurajaţi dacă "reuşiţi" să cădeţi din nou în "păcat" şi reîncepeţi să fumaţi. Trebuie să ţineţi minte că cei mai mulţi dintre fumătorii care încearcă să devină nefumatori au mai multe tentative eşuate la activ până când misiunea lor este dusă la bun sfârşit.