Zona euro "se scufundă în incertitudine"
Efectele politice şi sociale ale crizei economice din Europa focalizează atenţia comentatorilor din presa internaţională.
Articol de RADOR, 08 Noiembrie 2011, 09:03
Zona euro se scufundă din nou în incertitudine, oferind spectacolul dezolant al unei comunităţi în derivă, constată Les Echos.
În Grecia, toate problemele critice rămân deschise în ciuda acordului la care au ajuns cele două mari partide politice ale ţării de a forma un guvern de coaliţie, avertizează To Vima, în timp ce Kathimerini scrie că acest acord a fost încheiat sub ameninţarea întoarcerii la drahmă, adică după ce oficialii europeni au avertizat în mod deschis că vor exclude Grecia din zona euro şi o vor lăsa să dea faliment.
În Italia, "Regatul lui Berlusconi se destramă" titrează La Repubblica, în timp ce L'Espresso constată că Berlusconi a fost abandonat chiar şi de cei mai fervenţi susţinători ai săi.
De altfel, Wall Street Journal avertizează că soarta lui s-ar putea decide chiar prin votul din parlament asupra bugetului, care ar putea confirma că premierul nu mai deţine majoritatea.
Însă în timp ce situaţia ţării se agravează după ce costurile de împrumut ale Italiei au crescut îngrijorător, "Berlusconi prelungeşte agonia din Italia, refuzând să demisioneze" comentează şi cotidianul spaniol El Economista.
În Franţa, Sarkozy le cere francezilor să adopte austeritatea germanilor, notează Financial Times, iar Le Figaro anunţă că noul pachet de măsuri presupune creşterea vârstei de pensionare, majorarea impozitelor şi reducerea cheltuielilor, sacrificii necesare pentru ca Franţa să nu intre şi ea sub presiunea pieţelor şi să nu ajungă într-o zi să aplice o politică impusă de alţii, mai scrie cotidianul francez.
Der Spiegel insistă însă asupra problemelor structurale şi profunde ale zonei euro şi subliniază că motivul real al intensificării presiunilor cu care se confruntă moneda unică se datorează dezechilibrelor economice existente între ţările din zona euro şi divizării dintre nord, cu economii puternice, bazate pe export, şi sud, cu economii bazate pe consum.
Criza din Europa duce şi la exacerbarea atitudinilor antiimigraţioniste.
Astfel, cotidianul britanic The Daily Star îşi exprimă indignarea că "mii de slujbe bine plătite din Marea Britanie sunt oferite românilor în timp ce milioane de britanici neaoşi aşteaptă în zadar".
Astfel în timp ce britanicii îşi pierd în număr mare locurile de muncă, românilor le sunt oferite, prin intermediul unei agenţii de recrutare, posturi de şoferi de taxi sau de asistenţi medicali plătiţi cu 2000 de lire sterline pe lună şi posturi de medici care pot câştiga 1000 de lire sterline săptămânal, scrie The Daily Star, care citează şi un sondaj potrivit căruia britanicii se consideră deja suprasaturaţi de imigraţie.