Vladimir Putin acuză opoziţia de susţinere străină
Articole din Komsomolskaia Pravda, Liberation, La Stampa, Financial Times, Washington Post, Le Figaro, Yeni Şafak, Le Monde, The Guardian, New York Times, Corriere della Sera, The Telegraph şi Der Spiegel.
Articol de RADOR, 28 Noiembrie 2011, 10:58
Nominalizarea actualului premier al Rusiei în calitate de candidat la preşedinţie, situaţia din Orientul Mijlociu şi conferinţa ONU asupra schimbărilor climatice sunt temele cele mai comentate de presa internaţională.
"Premierul Vladimir Putin a acceptat oficial să candideze şi a prezentat programul partidului Rusia Unită - 'Politica intereselor poporului'", consemnează Komsomolskaia Pravda.
"Putin pe pista de revenire la preşedinţie", titrează cotidianul francez Liberation.
Citat de ziarul italian La Stampa, actualul şef al guvernului de la Moscova susţine că "opozanţii sunt finanţaţi de ţări străine".
Iar Financial Times constată că "premierul Rusiei revine la retorica războiului rece".
Washington Post scrie despre un alt conflict, care se prefigurează în Orientul Mijlociu. Liga Arabă sancţionează Siria pentru represiunea violentă, relatează oficiosul de la Washington."Sancţiunile economice ample vor da "o lovitură severă economiei siriene, deja afectată de sancţiunile europene şi americane", apreciază cotidianul francez Le Figaro.
Din Turcia, ziarul Yeni Şafak asigură că Ankara "încearcă să pună în prim-plan Liga Arabă" şi "nu intenţionează să proclame unilateral o zonă tampon în Siria". Iar un alt ziar turc, Milliyet constată că, drept răspuns la apelul la democratizare lansat de Ankara, "Siria a amplasat rachete Scud la graniţa cu Turcia".
Înainte de alegerile din Egipt, Le Monde scrie că "partida se joacă între armata care deţine frâiele puterii, influenta mişcare a Fraţilor Musulmani şi opozantul Mohamed El-Baradei, care este preferat de manifestanţii din Piaţa Tahrir".
Cotidianul britanic The Guardian remarcă absenţa liberalilor egipteni dintre favoriţii scrutinului. "Iniţial, avangardă a revoluţiei, forţele seculare ale ţării nu reuşesc să se afirme pe plan politic", punctează cotidianul londonez.
Într-o analiză a situaţiei din zonă, New York Times evidenţiază că este posibil ca regiunea să se confrunte cu o instabilitate prelungită, "înainte de apariţia unor sisteme care să înlocuiască ordinea stagnantă, impusă de americani".
Impasul în care se află negocierile privind schimbările climatice este de astăzi în atenţia conferinţei ONU care începe în Africa de Sud, citim în Corriere della Sera.
Dezbaterile "ar putea fi perturbate de refuzul Statelor Unite de a aproba finanţarea pentru fondul global de protecţie a mediului", relatează ziarul britanic The Telegraph.
Cu precizarea că respectivul fond, de 100 de miliarde de dolari, urma "să fie pus la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare, pentru combaterea efectelor schimbării climatice".
Într-un interviu publicat de cotidianul german Der Spiegel, directorul Programului ONU pentru mediu susţine însă că "politica în domeniul climatic nu este nici inutilă, nici condamnată". "Dacă lumea îşi poate permite să acorde miliarde de dolari pentru a salva băncile, atunci poate subvenţiona şi protecţia climatică pentru a asigura un viitor mai bun", spune Achim Steiner, citat de Der Spiegel.