Summitul G20, "bulversat de evenimentele din Grecia"
Articole din Le Monde, Les Echos, New York Times, The Guardian, Business Week şi Financial Times.
Articol de RADOR, 03 Noiembrie 2011, 10:16
Agenda summitului G20 care începe la Cannes a fost bulversată de ultimele evenimente din Grecia, constată presa internaţională.
Summitul G20 al celor mai puternice economii din lume avea toate condiţiile să se desfăşoare într-o atmosferă senină, după ce liderii din zona euro reuşiseră să convină asupra unui acord de rezolvare a crizei datoriei greceşti, însă referendumul anunţat de premierul Papandreou a încins din nou spiritele la nivel mondial, scrie Le Monde.
Presa de la Atena vorbeşte despre convocarea de urgenţă a premierului grec la Cannes, dar şi despre incertitudinea continuării mult aşteptatului ajutor pentru Grecia.
Acum totul trebuie luat din nou de la capăt, iar Sarkozy şi Merkel sunt din nou obligaţi să joace rolul geniştilor care încearcă să dezamorseze bomba aruncată chiar în inima zonei euro de premierul grec, decis să-şi întrebe poporul dacă este de acord sau nu cu planul de salvare, remarcă şi Les Echos.
Şi preşedintele francez pare a se afla într-o situaţie dificilă deoarece sperase ca la acest summit să fie aclamat drept salvatorul euro, ceea ce ar mai fi atenuat imaginea sa de preşedinte nepopular care încearcă să-şi salveze pielea politică, dar şi fundalul îngrijorător al unei economii franceze în stagnare, paralizată de o datorie publică imensă, comentează The Guardian.
Însă minuscula Grecie spulberă acest vis al lui Sarkozy, notează şi Wall Street Journal, care constată şi că fiind acaparat din nou de problemele Atenei, Grupul celor mai puternice 20 economii ale lumii nu se va mai putea concentra asupra unor probleme imperioase cum ar fi susţinerea creşterii economice globale sau cum să se răspundă cerinţei insistente a ţărilor emergente de a căpăta o influenţa mai mare pe scena lumii.
Deja, prin banii pe care îi va aloca sau nu Europei, China va juca un rol mult mai important la G20 decât SUA, remarcă New York Times care vede însă şi o parte pozitivă a declinului relativ al Washingtonului ca forţă internaţională: America nu va mai trebui să suporte costurile semnificative, atât financiare, cât şi umane pe care le presupune rolul de salvator mondial.
În privinţa României, ştirea reducerii dobânzii de referinţă de către Banca Naţională a fost preluată de majoritatea publicaţiilor economice internaţionale, precum Les Echos, Business Week sau Financial Times.
Remarcând că România este prima ţară din UE care scade rata dobânzii, Financial Times comentează că acţiunea este riscantă având în vedere vulnerabilitatea leului, dar şi a ţării din cauza crizei din zona euro şi a strânselor legături ale României cu Grecia.
Totuşi prestigiosul cotidian economic este de părere că România are şi câteva atuuri, cum ar fi acordul preventiv încheiat cu FMI care ar putea contracara atacurile de pe pieţele valutare, o poziţie relativ stabilă a leului în raport cu euro, spre deosebire de celelalte monede din regiune, care au înregistrat ample devalorizări, precum şi o inflaţie moderată.
Însă toate aceste avantaje ar putea fi anihilate în cazul înrăutăţirii situaţiei din zona euro, mai atrage atenţia Financial Times.