Revista presei locale 7 februarie
Cultivatorii de cătină dau lovitura; La Brăila elevii consumă etnobotanice în timpul orelor; Viaţa fără cuvinte.
07 Februarie 2011, 04:48
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vrancea susţin că îi încurajează pe fermieri să treacă la cultivarea unor plante mai puţin tradiţionale în judeţ cum ar fi rapiţa, cătina sau livezile de nuci. Un litru de ulei extras din fructele de cătină se vinde cu un preţ cuprins între 150 şi 500 de euro. Producţia de ulei la hectar este cuprinsa între 170 şi 1200 litri, precizează Ziarul de Vrancea.
Copiii trebuie să înveţe, încă de la cele mai fragede vârste, că alimentaţia şi exerciţiile fizice au un rol important în menţinerea stării de sănătate. Pe parcursul acestei săptămâni, medicii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa vor merge în mai multe şcoli din municipiu şi vor ţine lecţii deschise elevilor, în cadrul proiectului „Cum am învăţat să trăiesc sănătos”, citim în ziarul Cuget Liber.
Problemele CET Iaşi în ceea ce priveşte asigurarea combustibilului necesar producţiei de agent termic continuă. Rămaşi, la jumătatea lunii ianuarie cu jumătate din cota de gaz asigurată de Romgaz Mediaş (7.500 mc/oră), şefii centralei dau din colţ în colţ pentru a face rost de bani cu care să achiziţioneze huilă energetică. În caz contrar, CET mai are cărbune pentru şase zile, afirmă Evenimentul regional al Moldovei.
Primăria Craiova organizează şi în acest an Festivalul Îndrăgostiţilor, pentru a cincea oară consecutiv. Peste o săptămână, pe 14 februarie, vor fi oficiate căsătorii valabile 24 de ore pentru cuplurile interesate „să se ia cu acte“, fie şi pentru o zi, anunţă Gazeta de Sud.
Elevii consumă etnobotanice în timpul orelor. Concluzia aparţine reporterilor "Obiectiv- Vocea Brăilei" care, timp de câteva zile, au luat pulsul subiectului şi au urmărit îndeaproape câteva "magazine de vise" şi pe clienţii acestora. Tinerii cumpără produse psihotrope la ore la care, teoretic, ar trebui să fie la şcoală şi le consumă în maşini, scări de bloc şi chiar pe stradă. Toate astea în contextul în care comerţul cu "vise" a fost interzis pe raza municipiului, lucru ce nu prea i-a speriat pe comercianţi.
Planurile administratorilor pârtiilor din judeţul Cluj de a atrage mai mulţi copii şi liceeni în timpul vacanţei care tocmai s-a încheiat nu au dat roadele scontate. Numărul mic de elevi interesaţi de sporturile de iarnă s-ar explica prin “migrarea” loc în cluburi şi la piscine, dar şi prin interesul tot mai mare al părinţilor pentru staţiunile din Austria, susţin administratorii pârtiilor citaţi de Ziua de Cluj.
Un număr de 11 pensiuni şi 75 de case de vacanţă vor fi construite în acest an în zona Cheilor Olteţului, în apropierea Peşterii Polovragi. Lucrările de construcţie vor fi demarate în primăvară, după ce satul de vacanţă va fi electrificat. Suprafaţa satului de vacanţă este de aproximativ 6,5 hectare. Cotidianul gorjean Pandurul mai scrie că primăria a concesionat un număr de 86 de parcele în urmă cu trei ani, însă din cauza lipsei electrificării zonei nu au putut fi ridicate construcţiile.
Colegii de la Tribuna Sibiu descriu viaţa fără cuvinte. O viaţă pe care o trăieşte şi Nadia. Nadia e una dintre sutele de persoane din Sibiu care nu aud, dar Nadia e unul dintre acei oameni care şi–a întemeiat o familie, care are un loc de muncă şi care îţi povesteşte zâmbind despre inteligenţa copilului ei, despre pasiunea pentru motoare pe care o împărtăşeşte cu soţul sau despre concursurile de dans pe care le–a câştigat, deşi muzica nu a auzit–o niciodată.