Revista presei locale 4 martie
Cartoful de Braşov nu este afectat de nici o boală; Vor fi stâne europene şi băi pentru oi la Crasna; Sărbătoarea Fărşangului.
04 Martie 2011, 04:31
Transilvania Expres preia declaraţia directorului Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov, Sorin Chiru : „Cartoful de Braşov nu este afectat de nici o boală. În judeţ, există câteva soiuri care au fost cultivate anul trecut pe 14,5 ha şi care au fost infecate cu Clavibacter michiganensis. În rest, producţia recoltată de pe 14.435 ha nu are nici o problemă”.
Vor fi stâne europene şi băi pentru oi la Crasna, anunţă cotidianul gorjan Pandurul. Asociaţia Crescătorilor de Ovine intenţionează să amenajeze patru stâne europene, în principalele zone montane ale Gorjului, şi să achiziţioneze berbeci de rasă din Germania. Valoarea unei stâne europene se ridică la aproximativ 17.000 de euro. La nivelul judeţului vor exista şi 4 băi pentru oi. Primele două au fost puse deja în funcţiune la Crasna şi Novaci.
Agenţii economici care vor să închirieze sectoare de plajă de pe litoralul românesc mai au doar câteva zile la dispoziţie pentru a-şi depune ofertele, data limită fiind 15 martie 2011, ora 16.00. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), în perioada 16-20 martie se vor deschide ofertele şi se vor anunţa câştigătorii. Tarifele de începere a licitaţiei variază în funcţie de zonă şi categoria de plajă şi se situează între 1,04 lei/mp şi 10,38 lei/mp (fara TVA), informează Telegraf Constanţa.
Studenţii tunisieni din Cluj cer sprijinul statului român, pentru a fi păsuiţi cu plata taxelor la facultate. Ei riscă să fie expulzaţi, având în vedere că permisele de şedere sunt prelungite numai în baza chitanţelor prin care pot demonstra că şi-au plătit şcolarizarea, citim în Ziua.
Castelul de apă din Drobeta Turnu severin va fi redat circuitului turistic. Monumentul istoric severinean este o adevărată carte de vizită turistică a municipiului, având în vedere istoria bogată care s-a acumulat în aproape un secol de existenţă. Primele două nivele vor fi spaţii culturale şi de informare, se doreşte construcţia unei mici galerii de artă unde pictorii şi sculptorii severineni îşi vor putea expune lucrările. De asemenea, la ultimul etaj, va fi o cafenea literară şi un spaţiu de belvedere, fiind o panoramă extraordinară. În proiect mai este prins şi un lift cu pereţi din sticlă, care va urca până la ultimul etaj, oamenii având ocazia să admire bazinele în toată splendoarea lor, precizează Informaţia de Severin.
Cunoscuta artistă populară Letiţia Orşivschi, din comuna Vama, a reprezentat recent, la târgul de la Munchen, Asociaţia Pentru Turism Bucovina. Standul ei cu ouă încondeiate a avut succes, iar încondeietoarea a povestit ulterior că vizitatorii au fost interesaţi de tehnica de lucru. Evenimentul regional al Moldovei mai scrie că Letiţia Orşivschi deţine în comuna Vama un muzeu unic în lume, cu mii de ouă încondeiate de pretutindeni.
Sărbătoarea Fărşangului, pe care o mai păstrează maghiarii ardeleni, este un obicei preluat de la saşi prin sec. XVI. Maghiarii din Rimetea, judeţul Alba, sărbătoresc mâine Fărşangul, eveniment care marchează încheierea iernii (cu toate relele de peste an) şi intrarea în Postul Paştelui.
Numele săsesc al sărbătorii – „Fasching” – provine de la cuvântul „vastschang” (fastschank), în traducere liberă „ultima băută” ( ultimul chef) înainte de începutul Postului Paştelui, aflăm din Informaţia de Alba.