Revista presei locale 3 februarie
Cine reabilitează strada Ford? Deveniţi ecopaparazzi; Icoanele pe sticlă de la Sibiel sunt expuse la 0 grade-în sălile muzeului.
03 Februarie 2011, 04:35
Legile făcute la Bucureşti nu au ţinut cont de realitatea vrânceană şi au stabilit ca zeci de mii de viticultori să se înregistreze şi să depună declaraţii la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale. Nimeni nu ştie însă la ce foloseşte această bază de date din moment ce este vorba despre podgoreni care produc vin pentru consum propriu şi nu pentru comercializare, deci nu pot fi verificaţi. Normele birocratice impuse prin Codul Fiscal îi obligă pe zeci de mii de viticultori să bată drumul până la Focşani pentru a declara că au obţinut 100 sau 1000 de litri de vin în anul care a trecut, precizează Monitorul de Vrancea.
Temperaturile scăzute din ultima săptămână în judeţul Alba, când mercurul termometrelor a scăzut constant sub -20 de grade Celsius, a făcut ca singurul centru pentru oamenii străzii din judeţ să fie luat cu asalt. Dacă până acum oamenii străzii preferau să doarmă pe străzi sau în gară, de când s-a răcit vremea, aproape că se bat pentru un loc la Aşezământul Social Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia, citim în Informaţia de Alba.
Colegilor de la cotidianul bihorean Crişana li s-a făcut dor de şcoală. De aceea au intrat într-o sală şi au asistat la ore. Din cei peste 2000 de imigranţi care se află pe teritoriul judeţului nostru, 20 au început ieri cursurile de limba română. Prima impresie a lor a fost că limba română este destul de dificilă, dar vor încerca să se descurce cât mai bine. "Bună dimineaţa", "bună seara", "soarele răsare" sau "este noapte", au fost primele expresii învăţate ieri de imigranţi. Cursanţii sunt persoane care provin din afara spaţiului Uniunii Europene din ţări precum Coreea, Nigeria, Egipt, Macedonia, Iran sau Iordania.
Cine reabilitează strada Ford? Întrebarea este publicată în Gazeta de Sud. Tot acolo este şi varianta de răspuns. Primăria Craiova şi Compania de Drumuri caută soluţii pentru a repara strada Ford, care a rămas în afara tuturor planurilor de reabilitare, după ce municipalitatea i-a schimbat numele din strada Caracal. Ultima idee este aceea a scoaterii străzii în afara Craiovei şi predarea ei către Compania de Drumuri, ca s-o repare aceasta pe bani europeni.
Abandonat la naştere şi crescut în centre de plasament, un tânăr din Braşov îşi caută familia în toată lumea, aflăm din Transilvania Expres. De patru ani, Rupi Gabor bate la uşile oficialităţilor, să-şi caute fraţii, de existenţa cărora a aflat abia când a împlinit 16 ani. De atunci, nu a renunţat la idee nici o clipă, deşi s-a preumblat dintr-un centru educaţional în altul, până a ieşit din sistemul de protecţie al copilului, acum refugiindu-se peste noapte la prieteni sau la Centrul pentru Persoane fără Adăpost din Braşov.
Cuget Liber vă invită să deveniţi paparazzi. Eco. Între 1 şi 28 februarie, iubitorii de natură şi de fotografie se pot înscrie la concursul EcoPaparazzi. Încărcaţi fotografiile sau filmele pe www.ecopaparazzi.ro şi puteţi câştiga aparate de fotografiat şi alte premii surpriză. Lucrările trebuie să înfăţişeze exemple de bune şi rele practici din comunitatea locală, cum ar fi persoane surprinse aruncând deşeuri în locuri nepermise, acţiuni de ecologizare, idei sau lecţii pentru o viaţă eco.
Ziarul gorjean Pandurul o aduce în faţa cititorilor pe Sanda Chisălca. Ea realizează bijuterii unicat. Este de profesie economist, iar în timpul liber confecţionează cercei şi brăţări. Obiectelesunt realizate din pastă polimerică sau fimo, un material asemănător plastilinei. O maşină de făcut paste, un roller de cauciuc şi o bucată de sticlă sunt ustensilele folosite pentru a se apuca de treabă. Acum deţine un magazin virtual şi intenţioneze să participe la târgurile hand-made din Bucureşti.
Mult s–o fi străduit părintele Zosim Oancea să strângă icoane pe sticlă din toată România şi să ridice un muzeu. Mult s–or fi străduit şi locuitorii din Sibiel ca satul lor să fie aşezat pe hartă ca locul ce adăposteşte cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din România. Strădaniile lor au rodit şi cine merge astăzi la muzeu are ce să vadă: aproape 700 de icoane pe sticlă. Atenţie însă! De vreo şapte cojoace aveţi nevoie ca să rezistaţi o jumătate de oră în muzeu, nu de alta, dar temperatura este de 0 grade Celsius. Tribuna Sibiu îşi lămureşte citorii: temperatura optimă de păstrare şi expunere a icoanelor pe sticlă este de 18-20 grade Celsius.