Revista presei locale 29 aprilie
„Hora morţilor” din Albotina; Agricultorii n-au solicitat subvenţia nici pentru jumătate din suprafaţă; Interdictie la internare; Hotelieri, aveţi grijă, cad stele! .
29 Aprilie 2011, 04:28
Reporterii de la Informaţia de Severin aduc în atenţia cititorilor un obicei străvechi: „hora morţilor” din Albotina. Într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, dincolo de malul românesc al Dunării, undeva ascunsă între dealurile Bulgariei, Valea Albotinei păstrează şoaptele de odinioară ale celor care au luptat şi încă mai luptă, pentru integritatea şi existenţa tradiţiilor poporului român. În perioada sărbătorilor pascale, „rumânii” din această zonă se pregătesc pentru cinstirea celor răposaţi, un obicei care, până nu demult, se mai păstra şi în localităţile mehedinţene. Înainte o rudă apropiată se îmbrăca în hainele celui îngropat şi chema toţi trecătorii la hora tristă a celor care nu mai sunt. Acum obiceiul a dispărut. Se joacă doar cu poza mortului, dar hora se face în fiecare an. Dansul morţilor nu e doar o serbare „folclorică”. La Albotina, s-au tămăduit oameni, iar bătrânii satului românesc cunosc acest fapt.
Poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Vrancea au identificat 12 zone cu risc ridicat, situate pe raza localităţilor Obrejiţa, Dumbrăveni, Popeşti, Urecheşti, Goleşti, şoseaua de centură a municipiului Focşani, Garoafa şi Pufeşti. Serviciul Poliţiei Rutiere a stabilit ca principale măsuri necesare în aceste puncte negre introducerea unor scuaruri centrale, amenajare unor treceri de pietoni, marcaje orizontale tip „dinţi de dragon“, corelarea semnalizărilor verticale cu cele orizontale şi limitări de viteză, citim în Monitorul de Vrancea.
La Brăila primăvara e anotimpul furatului capacelor de canalizare- susţine Obiectiv. Edilul-şef a punctat că, în ceea ce priveşte comerţul cu capace de canalizare, are de gând să aplice punctelor de colectare a materialelor feroase acelaşi tratament ca şi în cazul magazinelor de etnobotanice.
20 de mame din Bacău nu mai au voie să se interneze la Spitalul de Pediatrie, anunţă Adevărul. Măsura a fost luată de conducerea unităţii medicale după ce mamele s-au manifestat agresiv la alte internări. Cele 20 de persoane sunt acuzate că au spart termometre, geamuri, vase de toaletă şi au sărit la bătaie la personalul sanitar.
Agricultorii n-au solicitat subvenţia nici pentru jumătate din suprafaţă- titrează Gazeta de Olt. Termenul-limită de depunere a solicitărilor este 16 mai fără ca fermierii să fie penalizaţi, iar în perioada 17 mai - 11 iunie cererile se pot depune, însă se va aplica o penalizare pentru întârziere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. Cei aproximativ 450 de fermieri care au în proprietate sau lucrează peste 50 de hectare fac solicitările la Centrul Judeţean de Plăţi în Agricultură, iar micii fermieri, la agenţiile locale unde este arondată fiecare localitate.
Hotelieri, aveţi grijă, cad stele! Avertismentul este publicat în ediţia de astăzi a cotidianului Cuget Liber. Autoritatea Naţională pentru Turism are în Constanţa un număr de patru inspectori care, în conformitate cu reglementările actuale, verifică concordanţa între declaraţia pe proprie răspundere a hotelierilor şi deţinătorilor de spaţii de alimentaţie publică şi realitatea de pe teren.
Colegii de la ziarul gorjean Pandurul scriu despre o familie din Turcineşti care şi-a transformat pasiunea pentru iepuri într-o afacere profitabilă. Oana şi Cristian David şi-au făcut o crescătorie modernă şi au achiziţionat iepuri din cele mai valoroase rase. Majoritatea exemplarelor costă peste 100 de euro bucata şi sunt căutate foarte mult de către străini. Iepurii lor cântăresc între 10-15 kilograme şi mănâncă mai bine de 100 de kilograme de morcovi pe săptămână.