Revista presei locale 26 ianuarie
Studenţii clujeni vor vinde lactate la magazinul universităţii; Teatru în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Neamţ; Cozi la Policlinica cu Plată.
26 Ianuarie 2011, 04:45
Iarnă grea în nordul judeţului Mehedinţi, unde stratul de zăpadă măsoară între 40 de centimetri şi 1,50 metri. Ninge de patru zile, iar viscolul le dă mari bătăi de cap atât satenilor, cât şi drumarilor. Din cauza gerului, arterele de circulaţie au devenit adevărate patinoare, iar cei care se încumetă să treacă prin zonă nu o pot face fără cauciucuri de iarnă şi lanţuri. În localităţile Bobaita, Baltă, Bardă şi Godeanu, ninge de vineri, iar oamenii nu pot ajunge la drumul principal decât pe jos sau cu căruţă. Chiar dacă utilajele de la deszăpezire lucrează neîntrerupt, autobuzele şi microbuzele nu pot circulă din cauza ghetusului care s-a format. Unele gospodarii au rămas fără energie electrică din cauza stratului mare de zăpada, scrie Gazeta de Sud.
Bolnavii care depind de medicamente subvenţionate supravieţuiesc de pe o zi pe altă. Chiar dacă mai eliberează pilule gratuite şi compensate, farmaciile aflate în relaţie contractuală cu bancă sanitară nu au mai primit bani de la Casă de Asigurări de Sănătate (CÂŞ) de aproape un an. Astfel, Ziarul de Vrancea anunţă: Alergatul din farmacie în farmacie a devenit sportul bolnavului vrincean.
Constănţenii care se prezintă la consultaţii la Policlinică cu plată sunt nemulţumiţi: trebuie să aştepte ore bune numai pentru a fi programaţi, apoi, tot pe atât, pentru a fi văzuţi de un medic. Directorul instituţiei le-a oferit o explicaţie colegilor de la ziarul constănţean Cuget Liber. Programările sunt realizate însă cu o oră înainte de consultaţie pentru a există certitudinea că medicul respectiv va fi prezent la clinică.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Oradea este unul din locurile unde zilnic zeci de pensionari vin pentru a cere un împrumut. Anul trecut 6.749 de membri au accesat fonduri, împrumuturile au ajuns să depăşească 15 milioane de lei, bani din care cei mai mulţi au încercat să îşi acopere unele cheltuieli sau să ajute restul membrilor familiei, citim în cotidianul bihorean Crişana.
Tot mai multe unităţi şcolare din judeţ au adus în atenţia Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, calitatea inferioară a produselor destinate copiilor din programul „Laptele şi cornul”, semnalează Informaţia Zilei Satu Mare. Practic sunt şcoli unde copii primesc în mod sistematic cornuri ţări că piatră şi fructe cu un gramaj net inferior celui prevăzut în caietul de sarcini privind condiţiile şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească aceste alimente.
Municipiul Braşov ar putea avea din acest an o şcoală privată de meserii. Ideea aflată, în prezent în fază de proiect, ar urmă să fie implementată de Primărie, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Clubul Economic German din Braşov, aflăm din Transilvania Expres. Cursurile se vor derula între un an şi jumătate şi 3 ani şi vor fi gratuite.
Locuitorii barăcilor din ACH sunt poate singurii târgujieni care vor ca iarna să dureze cât mai mult şi asta pentru că din primăvară ar putea rămâne pe drumuri, fără un acoperiş deasupra capului. Proprietarul terenului pe care sunt amplasate barăcile îşi vrea pământul înapoi având chiar şi hotărâre judecătorească executorie. Colegii de la cotidianul gorjean Pandurul mai scriu ca aproape 300 de familii din colonia ACH riscă să rămână fără un acoperiş deasupra capului începând cu luna martie.
În scurt timp actorii Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ vor trebui să îşi desfăşoare activitatea într-un alt sediu, deoarece la clădirea teatrului vor începe lucrări de reabilitare. Evenimentul regional al Moldovei publica si varianta de avarie: Pietrenii ar putea fi invitaţi în scurt timp să urmărească spectacole de teatru în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean. Aceasta s-a dovedit a fi singura care oferă condiţiile necesare reprezentaţiilor de teatru şi nu necesită investiţii majore pentru amenajarea spaţiului.
La ferma de la Cojocna a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) se lucrează la reţete noi de produse lactate care vor fi scoase pe piaţă cu sigla instituţiei şi cu nume alese de studenţi. Oficialii USAMV Cluj au anunţat că nu vor practica preţuri de dumping şi că în urma experienţei de la fermă vor putea asigura servicii de consultanţă “pe viu” pentru cei care vor să investească în domeniu. Ziua de Cluj isi informeaza cititorii că produse lactate speciale din fermele universităţii se vor găsi deocamdată, doar în magazinul propriu.