Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 25 iulie

Se stă la coadă la terminalele de grâu din portul Constanţa; La Braşov funcţionează o „bursă a muzicanţilor”; Un orfan din Focşani a fost admis la trei facutăţi de medicină.

Revista presei locale 25 iulie

25 Iulie 2011, 04:02

Cotidianul Cuget Liber are veşti bune: se stă la coadă la terminalele de grâu din portul Constanţa. Marile case de comerţ au stat cu ochii pe culturile din câmpiile României, Serbiei, Bulgariei şi Ungariei. În martie - aprilie, când s-au convins că recoltele vor fi bune, s-au grăbit să încheie contracte cu fermierii. Spre Constanţa, vin valuri de grâne. Sosesc în vagoane, pe calea ferată, cu TIR-urile, pe şosele, în lungi convoaie de barje, pe Dunăre şi Canal. Moara afacerilor portuare s-a pus, din nou, în mişcare.

O descoperire ştiinţifică extrem de importantă pentru istoria şi civilizaţia daco –romană a fost făcută în situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflăm din Servus Hunedoara. Echipa de arheologi clujeni a descoperit o locuinţă din secolul al II-lea d.Cr, aflată sub Templul lui Iupiter şi al Triadei din Capitoliu. Specialiştii în domeniu spun că locuinţa a aparţinut unui demnitar deoarece beneficia de aducţiune de apă. Pe pereţii accesibili s-au găsit câţiva metri pătraţi de frescă, iar din dărâmătură s-au scos bucăţi mari de tencuială pictată.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a organizat o nouă ediţie a Târgului de case tradiţionale. Acest gen de eveniment şi-a propus să încurajeze construirea caselor de locuit sau de vacanţă, în zonele cu potenţial turistic, după tiparele arhitecturale tradiţionale, folosind materiale şi tehnici de construcţie tradiţionale, citim în Tribuna.

Plaiul Bumbeşti Jiu este un loc de poveste, în care reporterii de la ziarul gorjean Pandurul au găsit o singură familie care locuieşte aici permanent. Este vorba de familia Motancea. Dumitru Motancea are 83 de ani şi şi-a pierdut vederea în urmă cu 15 ani, iar Ioana Motancea are 73 de ani. Locuiesc într-un conac făcut din lemn şi duc o viaţă cât se poate de sănătoasă. Au peste 50 de ani de căsnicie şi de declară fericiţi, chiar dacă de multe ori trece anul şi nu coboară în mijlocul civilizaţiei. Deşi nevăzător, Dumitru Motancea ştie toate potecile de munte, cunoaşte pădurea ca-n palmă. De multe ori îl duc acasă animale, pentru că se orientează după sunetul tălăngilor.

Informaţia de Severin scrie că edilul-şef are în plan să proceseze fructele care au făcut renumită comuna Şviniţa. În acest sens el a achiziţionat deja pentru primărie un uscător de smochine. Mai rămâne de rezolvat problema ambalării. De smochine nu duce lipsă comuna. Fiecare localnic are în bătătură cel puţin patru smochini, care rodesc mai mult decât corcoduşii în zona Olteniei. Astfel, un smochin mare poate da până la 8-10 găleţi de smochine.

La Braşov funcţionează o bursă inedită, care nu are nici un fel de probleme, nivelul „tranzacţiilor” fiind constant. Este vorba despre aşa-numita „bursă a muzicanţilor”, care are loc în fiecare marţi şi vineri, precizează Transilvania Expres. Astfel, lăutarii şi cântăreţii de muzică folclorică se reunesc fie pentru a primi angajamente la nunţi, botezuri sau altfel de festivităţi, fie pentru a-şi organiza o trupă pentru diferite evenimente. Spre deosebire de alte bresle, muzicanţii se ajută între ei, sunt solidari şi nu îşi fură clienţii. Cei care procedează astfel sunt excluşi de la „bursă” şi ajung pe cont propriu, fiindu-le dificil să mai primească pe viitor comenzi.

Monitorul de Vrancea îl prezintă pe Mihai Mudava, un orfan din Focşani care a reuşit performanţa de a fi admis la trei facutăţi de medicină! Dintre toate, el a ales Facultatea de Medicină Militară din Târgu Mureş, lucru pe care şi l-a dorit încă din copilărie. Acum, după ce şi-a văzut visul cu ochii, ţine să le mulţumescă tuturor celor care i-au oferit o mână de ajutor. Mihai a fost părăsit de părinţii biologici la trei zile după naştere şi nu i-a cunoscut nici în ziua de astăzi. Tânărul se recomandă ca fiind „un copil abandonat“, însă ţine să le mulţumească părinţilor, oricare ar fi ei, pentru că i-au lăsat un bagaj genetic bun. A terminat clasa a XII-a cu media 9,84 şi premiul I. Are un teanc de diplome, dar vorbeşte despre ele ca fiind ceva de care orice tânăr se poate bucura, dacă depune un minim de efort.

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august