Revista presei locale 21 septembrie
„Lalele roşii”; “Ecoreporter”; în judeţul Braşov pot fi vânate... 20 de ciori.
21 Septembrie 2011, 04:28
Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj organizează, în perioada 22-25 septembrie, la Centrul Expoziţional Transfrontalier din Craiova „Târgul expoziţional transfrontalier“ şi „Salonul regional al cercetării“. Pe parcursul a patru zile, vor expune 26 de firme din Oltenia şi 16 din Bulgaria, din sfera industriei, agriculturii, construcţiilor şi serviciilor, aflăm din Gazeta de Sud.
Evenimentul regional al Moldovei scrie ca în judeţul Vaslui, peste 100 de elevi de la ţară cu risc de abandon şcolar vor urma liceul fără ca părinţii lor să scoată un ban din buzunar. Ei au fost selectaţi să facă parte dintr-un program de salvare a elevilor proveniţi din familii necăjite care nu ar fi putut suporta costurile pentru studii.
Asociaţia „Antiparkinson” din Deva a lansat primul ziar de informare pentru persoanele suferinde de această maladie sau cu handicap, informează Servus Hunedoara. Intitulat „Lalele roşii”, ziarul va apărea trimestrial şi va prezenta în patru pagini, informaţii despre evoluţia cercetărilor care se fac la nivel mondial despre boala Parkinson sau sfaturi practice pentru nutriţie.
Cea mai iubită interpretă de doine, numită şi privighetoarea cântecului popular mehedinţean, Domnica Trop, ajunsă la venerabila vârstă de 73 de ani, a primit o a doua casă în curtea Muzeului Arhitecturii Populare Gorjeneşti din localitatea Curtişoara, aflată la zece kilometri de Târgu Jiu. Reporterii de la Informaţia de Severin precizează că în patrimoniul muzeului se regăsesc obiecte etnografice, piese de mobilier ţărănesc, costume gorjeneşti, covoare şi scoarţe olteneşti, dar şi case vechi, strămutate din satele unde au fost construite în urmă cu cel puţin o sută de ani. Casa Caşotă provenită din comuna Bălăneşti, a fost ridicată în secolul al XIX-lea, iar acum, interiorul ei a fost dotat cu lucruri aparţinând interpretei Domnica Trop.
Ziua de Cluj scrie că două eleve de clasa a X-a de la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” au obţinut locul I pe ţară la concursul “Ecoreporter”. Adolescentele au lucrat timp de mai multe zile, în cursul verii, pentru a realiza un reportaj ecologic.
Iubitorilor de schi din Gorj şi nu numai li se pregăteşte o mare surpriză iarna aceasta la Rânca, semnalează Pandurul. Pe lângă o pârtie nouă, lungă de aproape un kilometru, se munceşte de zor la amenajarea unui lac pentru zăpada artificială astfel încât turiştii să poate schia încă de la prima ninsoare. Mai mult, reprezentanţii Salvamont Gorj, spun că în cel mai scurt timp va fi pus în funcţiune şi telescaunul de la Rânca.
De câţiva ani, braşovenii sunt treziţi, în fiecare zi, de croncănitul ciorilor. Există două posibilităţi de rezolvare a problemei ciorilor: vânătoarea şi amenajarea depozitelor de deşeuri astfel încât acestea să nu mai reprezinte o sursă de hrană pentru zburătoare. În ceea ce priveşte vânătoarea, colegii de la Transilvania Expres notează că potrivit situaţiei cotelor de recoltă aprobate prin ordinul ministrului Mediului pentru sezonul de vânătoare 2011 - 2012, în judeţul Braşov pot fi vânate... 20 de ciori de semănătură, de pe fondul cinegetic Zizin.