Revista presei locale 21 iunie
„Corul Inocenţilor”; PETman păzeşte Peştera Bolii; Salvamontiştii nemţeni îi avertizează pe turişti să fie atenţi la vipere.
21 Iunie 2011, 03:48
Dacă aţi plecat la drum şi circulaţi pe DN 1 nu uitaţi că s-a deschis sezonul de legume şi zarzavaturi vândute la... şosea. Precupeţii care locuiesc de-a lungul arterei rutiere şi-au scos la poartă lădiţele cu roşii, castraveţi, dovlecei sau vinete. După cum le-au explicat agricultorii reporterilor de la Telegraful de Prahova, toate produsele lor sunt crescute natural, cu îngrăşăminte şi fertilizatori naturali din propriile gospodării.
Satul Bohorel din comuna gorjeană Negomir a dispărut practic sub excavatoarele carierei Jilţ. Locuitorii satului au fost strămutaţi cu mic cu mare în alte părţi ale judeţului. Oamenii s-au despărţit cu greu de casele părinteşti care au devenit astăzi ruine sub praful de cărbune al carierei din apropiere. Fie că au plecat departe de Negomir, fie că au cerut să li se construiască case în satele vecine, oamenii sunt nemulţumiţi de construcţiile făcute şi refuză să le preia. Autorităţile nu pot face nimic în această situaţie şi le declară colegilor de la Pandurul că din toamnă şi un al doilea sat al comunei va fi afectat de exploatările miniere.
Conducerea combinatului Someş Dej vrea să renunţe la investiţia de 10 milioane de euro care viza producţia de hârtie-mătase, aflăm din Ziua de Cluj. Acţionarii au decis în decembrie să intre pe piaţa hârtiei-mătase, care se foloseşte în industria alimentară şi în cea de încălţăminte, pentru ambalarea produselor. În România, aceasta a fost produsă până acum 20 de ani la fabricile din Petreşti şi Buşteni.
Cel de-al doilea parc dendrologic amenajat în partea de est a Cetăţii medievale Oradea începe să prindă contur. Cotidianul bihorean Crişana scrie că aleile pietruite, traseele şerpuite din cărămidă, rondourile pentru recreare şi lacul artificial, toate au fost deja amenajate, dând viaţă unei noi zone de agrement din Oradea.
De ieri, Piaţa Sfatului din Braşov s-a umplut de piticii din „Corul Inocenţilor”. Este vorba de 5.000 de figurine ceramice, fiecare reprezentând un chip uman în formă satirizată. „Corul inocenţilor” este o expoziţie inedită a artistului Andrei Pandea Antonescu, fiind o altă modalitate prin care Fundaţia Hospice „Casa Speranţei” vrea să atragă atenţia asupra nevoilor speciale, stringente ale pacienţilor care suferă de boli incurabile cu prognostic de viaţă limitat, mai ales ale copiilor care se confruntă direct cu durerea unei boli necruţătoare, scrie Transilvania Expres.
Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a recoltat zilele acestea probe de apă din fântânile publice de pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin. Patru din cele cinci fântâni verificate sunt neconforme microbiologic (adică apa nu este potabilă). Asta înseamnă că valorile normale pentru parametrii microbiologici (escherichia coli, streptococi fecali, coliformi totali) sunt depăşiţi cu mult peste limitele admise de lege, avertizează Informaţia de Severin.
Prin intermediul Evenimentului regional al Moldovei salvamontiştii nemţeni îi avertizează pe turişti să fie atenţi, deoarece, în această perioadă, din cauza radiaţiei solare mari, colonia de vipere din zona Mireasa - Gura Plinşa – Dracul, este foarte activă. Reptilele au fost observate şi monitorizate timp de zece zile de specialişti. Colonia îşi are habitatul la o distanţă relativ mică de poteca turistică Lutul Roşu - Cabana Dochia. Părăsirea potecii şi staţionarea în zona stâncăriilor este deosebit de periculoasă. Reptilele sunt paşnice şi foarte retrase, dar devin extrem de agresive dacă sunt deranjate intenţionat sau accidental.
Fratele bun al eroului de desene animate Batman locuieşte în Valea Jiului. Se numeşte PETman şi este o „creatură” asamblată de copii din deşeurile care năpădesc zilnic Peştera Bolii, locaţie pe care acesta o şi păzeşte de ceva vreme. Omul din plastic nebiodegradabil a fost mascota grupului de ecologişti de la Asociaţia Petro Aqua şi copiii îl amplasează în locuri vizibile şi, apoi, împart pliante care atrag atenţia asupra protecţiei mediului. Din păcate, din cauza nepăsării turiştilor, copiii o să-i poată „confecţiona” acestuia şi o nevastă, poate şi copii, citim în Servus Hunedoara.