Revista presei locale 21 februarie
Fiscul doljean vinde zarzavaturi; Reporterii Naţional Geografic sosesc în Suceava ca să scrie despre râşi, lupi şi urşi.
21 Februarie 2011, 04:47
"În acest an există marele risc de a nu avea carne de miel pe piaţă în preajma Paştilor", afirmă Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, citat de Tribuna Sibiu. Şi asta, din cauza "scandalului" ivit între veterinari şi crescătorii de animale pe tema "inventarierii şi crotalierii animalelor". Crescătorii au cerut adoptarea unei legi care să le permite să facă singuri identificarea animalelor. Anul trecut, operaţiunea de crotaliere a mieilor era suportată de la Bugetul de Stat. Acum, fermierul trebuie să plătească 6 euro, pentru fiecare miel. Statul nu mai subvenţionează nici vaccinarea anticărbunos, aşa că se va ajunge la 7 euro pentru fiecare animal.
Informaţia Zilei Satu Mare scrie că în dorinţa de a atrage fonduri europene şi naţionale, tot mai multe femei din judeţ sunt înregistrate ca fermieri. La nivel de judeţ sunt peste 1000 de exploataţii agricole ale caror titulari sunt femei. Vârsta acestor fermieri este sub 40 de ani. O buna parte dintre ele au urmat cursuri de calificare în domeniul agricol (legumicultori, floricultori, zootehnisti), fapt ce le îndreptăţeşte să mizeze pe accesarea fondurilor europene şi naţionale.
Demareaza proiectul „Toti copiii merg la şcoală”- aflăm din Ziarul de Vrancea. Acesta va fi implementat de Asociaţia Idei pentru Viitor în 8 judeţe şi are ca obiectiv principal sprijinirea integrării sociale pe termen lung a copiilor preşcolari şi elevilor cu dizabilităţi. Unul din punctele tari ale acestui program este implementarea tehnologiei 3D în educaţia copiilor.
Lansarea oficială a celui de-al cincilea concurs de finanţare organizat prin programul YouthBank, implementat la nivel local de către Fundaţia Comunitară Cluj, va avea loc mâine, în Sala Mare a Primăriei Cluj-Napoca, informează Ziua. În urma concursului de finanţare vor fi susţinute 10-15 proiecte ale liceenilor, din diferite domenii, cu impact în comunitate. Cele care vor primi finanţare vor fi desemnate în urma unui proces care include o preselecţie, interviuri şi o selecţie finală.
În Gazeta de Sud citim că Fiscul doljean vinde zarzavaturi. Nu este o glumă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj chiar vinde zarzavat, legume, fructe, flori, uneori şi brânzeturi şi alte produse perisabile confiscate de Garda Financiară, de poliţie sau de alte instituţii cu atribuţii în acest sens. Luna aceasta finanţiştii „s-au confruntat“ cu 20 de tone de portocale, un camion cu brânză şi zeci de tone de zarzavaturi şi fructe.
Din cotidianul constănţean Cuget Liber aflăm- Cum să înveţi gratuit o meserie şi să fii plătit pentru asta. Constănţenii care lucrează legal în domeniul construcţiilor, dar care nu deţin o calificare sau care sunt muncitori cu calificare de nivel scăzut au acum şansa să obţină, fără să scoată bani din buzunar, un certificat recunoscut atât la nivel naţional, cât şi european. Acest lucru este posibil prin proiectul implementat de FRG Timişoara - Fundaţia româno-germană de pregătire şi perfecţionare profesiona-lă în domeniul construcţiilor.
În aceasta săptămâna este aşteptată la Direcţia Silvică Suceava vizita unei echipe de reporteri de la Naţional Geografic, scrie Obiectiv. Jurnaliştii de la cunoscuta revistă şi de la postul de televiziune britanic vor face vizite de documentare în pădurile de pe raza ocoalelor silvice Broşteni, Crucea, Marginea, propunându-şi să filmeze urşii, râşii, lupii, dar şi prada acestora – ierbivorele în principal, care trăiesc în pădurile Sucevei în habitatul lor natural.
Evenimentul regional al Moldovei publică un articol despre o lebădă de vară, marcată în Polonia care a ales să ierneze, în ciuda temperaturilor scăzute înregistrate în luna februarie, pe un lac din preajma municipiului Bacău. Voluntarii Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacău spun că eleganta pasăre s-a adaptat foarte bine condiţiilor oferite de Lacul Lilieci, arie naturală avifaunistică protejată din 2008, alături de alte 300 de surate despre care nu se ştie de unde vin.
Săptămâna trecută doi brăileni au fost poliţişti de ocazie deoarece au prins un boschetar care era pe cale să tâlhărească o femeie. Ulterior, unul dintre ei a sesizat fapta la Poliţie, explicând că individul a încercat să-i sustragă victimei o poşetă, în scara blocului, fiind însă prins de locatari, precizează Obiectiv Vocea Brăilei.