Revista presei locale 12 mai
Programul de implant cohlear a fost înjumătăţit; Izvorul sulfuros de la poalele dealului Colibaşi.
12 Mai 2011, 03:56
Dacă anul trecut 24 de persoane au ieşit din lumea tăcerii în urma unei intervenţii de implant cohlear efectuate la Spitalul de Recuperare Iaşi, în 2011, din cauza bugetului auster alocat de Ministerul Sănătăţii, doar 12 pacienţi vor beneficia de un astfel de aparat. Medicii precizează pentru Evenimentul că la Iaşi 60 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru a beneficia de un astfel de aparat.
De teama că nu vor găsi locuri în creşe, unii părinţi din Braşov au depus cereri de înscriere chiar şi pentru anul viitor. Vestea bună preluată de Transilvania Expres este că la creşele din Braşov pot fi înscrişi şi copii din localităţile învecinate.
Şi ce dacă e cea mai veche biserică de lemn din judeţ şi ce dacă are una dintre cele mai interesante picturi interioare... asta nu înseamnă că este unul dintre cele mai bine conservate şi restaurate lăcaşuri de cult. Nu, în monumentul istoric ce datează cel puţin de la 1687, mai mult de jumătate din suprafaţa pictată este grav deteriorată, iar pe anumite porţiuni nici măcar specialiştii nu mai pot intui scenele biblice existente altădată. Pictura interioară nu a fost niciodată conservată şi restaurată, iar satul – cu doar 50 de familii – nu are fonduri necesare pentru astfel de lucrări. Colegii de la Tribuna Sibiu scriu despre Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sângătin, monument istoric inclus în campania „Salvează–ţi trecutul! Salvează monumentul!”
Cele 40 de artefacte dacice, din patrimoniul cultural naţional, confiscate de autorităţile române în luna aprilie, la Orăştie, vor fi expuse în premieră de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, numai la Noaptea Muzeelor din 14 mai, informează Monitorul de Alba. Astfel, obiectele dacice se vor alătura pentru câteva ore statuii lui Nemesis şi basoreliefului care-l înfăţişeaza pe zeul Marte, descoperite de arheologii muzeului albaiulian în timpul lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Vauban.
Pe şoselele bihorene bântuie radarul pe două roţi, avertizează cotidianul Crişana. În cadrul campaniei "Alege Viaţa", pe DN1 au putut fi întâlnite, ieri, cinci echipaje de poliţişti dotate cu radare, care i-au taxat pe şoferii vitezomani. Printre echipajele prezente s-a aflat şi o motocicletă astfel că şoferii care au apăsat mai tare pedala de acceleraţie nu au mai avut cum să scape.
De când a fost pus în funcţiune Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control a Rovinietei, la nivel naţional, peste 14.000 de şoferi au fost amendaţi pentru că circulau fără achitarea taxei de rovinietă. La nivelul judeţului Constanţa, aproape 700 de constănţeni au fost surprinşi de camerele de monitorizare amplasate în trafic, având neachitată această taxă, citim în Cuget Liber. Potrivit legii privind regimul juridic al contravenţiilor, amenzile se prescriu în şase luni de la data săvârşirii faptei, iar executarea sancţiunii contravenţionale se prescrie dacă procesul verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat în termen de 30 de zile de la data emiterii.
Echipa din Cluj a câştigat concursul naţional Imagine Cup cu un sistem revoluţionar pentru medicină şi s-a calificat în finala din SUA a celei mai importante competiţii internaţionale de profil. Imagine Cup este cea mai importantă competiţie de tehnologie adresată studenţilor din toată lumea, scrie Ziua. Proiectul iniţiat la Cluj ar putea revoluţiona anumite zone abordate de kinetoterapie, astfel încât recuperarea unor bolnavi se va putea face de patru ori mai repede decât cu procedurile folosite până acum.
Reporterii de laInformaţia de Severinscriu despre izvorul sulfuros dela poalele dealului Colibaşi. În fiecare dimineaţă câţiva oameni din zonă vin pentru a-şi umple sticlele de plastic şi bidoanele cu apă de la un izvor despre care cred că are proprietăţi curative. Apa miroase a hidrogen sulfurat, iar localnicii spun că este asemănătoare izvoarelor de apă sulfuroasă de la Olăneşti, Călimăneşti sau Căciulata. Mai mult decât atât, ei spun că de o viaţă consumă doar apa de la acest izvor vechi de peste 150 de ani, chiar dacă au apă curentă la robinete. Oamenii susţin că nimeni din această zonă nu a murit mai tânăr de 80 de ani.