Revista presei locale 11 mai
Satele constănţene fără medici stomatologi; Culturile de rapiţă nu sunt la fel de mari pe cât este cererea de biodiesel; 16 studenţi americani vor face practică în spitalele clujene.
11 Mai 2011, 04:29
Culturile de rapiţă nu sunt la fel de mari în Dolj pe cât este cererea de biodiesel, afirmă colegii de la Gazeta de Sud. Pe bursele europene de mărfuri rapiţa a ajuns la 477 de euro pe tonă. Este o avere pentru producătorii care au norocul să aibă recoltă bună anul acesta. Rapiţa este planta cu cel mai mare preţ pe kilogram. Din 2,5 kilograme de rapiţă se obţine un litru de biodiesel. În statele UE, legislaţia prevede ca rafinăriile să încorporeze o cotă obligatorie de biodiesel.
La nivelul judeţului Iaşi, procentul de promovabilitate la simularea evaluării naţionale organizată în perioada 3 - 4 mai este de 52,86 la sută. Evenimentul regional al Moldovei precizează că la limba română, procentul de promovabilitate a fost mai ridicat, de 63 la sută, în timp ce la matematică numai jumătate dintre elevi a reuşit să obţină note de trecere.
De peste 20 de ani, Drumul Naţional 67 creează probleme şoferilor pe porţiunea Dealului Colibaşi, pe sectorul de drum ce leagă municipiul Drobeta-Turnu-Severin de Tîrgu Jiu. Problemele au apărut o dată cu alunecările de teren, iar până în prezent singurele lucrări care s-au executat în zonă au fost cele de cârpire a porţiunilor distruse. Sectorul de drum nu a beneficiat niciodată de o consolidare serioasă a terenului. Autorităţile locale, citate de Informaţia de Severin, spun că în maximum doi ani de zile pe acest drum se va putea merge în condiţii europene.
Satele din judeţul Constanţa duc lipsă de medici stomatologi- titrează Cuget Liber. Localnicii din 25 de localităţi, dar şi din satele arondate trebuie să se deplaseze până în oraşele apropiate sau până la Constanţa pentru un tratament. În întreg mediul rural, activează 87 de stomatologi din totalul de 551 de la nivelul judeţului Constanţa.
16 studenţi de la Universitatea South Carolina (USC) din Columbia, SUA, vor face practică timp de trei săptămâni în spitalele clujene. Americanii au ajuns la Cluj ca urmare a iniţiativei unui coleg de-al lor, Tudor Oroian, care s-a născut aici şi care studiază acum la universitatea din SUA, aflăm din Ziua.
Angajatorii spanioli caută prin serviciul de ocupare Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOM) Gorj, nu mai puţin de 20 de ingineri în domeniul electronicii. Spaniolii nu numai că oferă contracte de muncă permanente, dar şi salariile sunt pe măsură, între 24.000 şi 30.000 de euro brut pe an, cazare, masă şi cheltuieli de călătorii. Candidaţii trebuie să fi absolvit studii superioare în inginerie electronică şi să aibă între doi şi şapte ani de experienţă în proiectarea de piese auto, informează Pandurul.
Stâna care se află pe traseul preconizatei piste a Aeroportului Braşov s-a extins ilegal pe un amplasament de pe păşunea oraşului Ghimbav. Deşi despăgubit de Consiliul Judeţean Braşov cu peste 230.000 de euro, proprietarul în cauză a pretins, în plus, edililor din Ghimbav să îi concesioneze pentru 49 de ani o suprafaţă de aproximativ 7 ha, pentru a-şi continua activitatea. Deşi nu s-a mutat de pe vechiul amplasament (unde mai poate sta până la începerea efectivă a lucrărilor) ciobanul şi-a adjudecat singur terenul cerut şi s-a şi instalat pe el, construindu-şi şi un saivan, constată reporterii de la Transilvania Expres.