Revista presei economice, 9 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Economistul şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 09 Martie 2011, 10:36
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Intr-o săptămână noul Cod al muncii va deveni lege. Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea".
"Proiectul ar putea duce la flexibilizarea pieţei muncii şi la crearea a aproape 90 000 de locuri de muncă, potrivit estimărilor Consiliului investitorilor străini", scrie ziarul.
"Guvernul nu a a acceptat decât 8 amendamente dintre cele 144 depuse de parlamentari, iar opoziţia a depus o moţiune de cenzură" care va fi supusă votului săptâmâna viitoare.
"Sindicatele, opoziţia parlamentară (membrii PSD fiind cei mai vehemenţi în acest sens) şi, paradoxal, o parte dintre patronate contestă" modificările aduse de noul Cod al muncii", scrie ziarul.
Curierul Naţional îl citează în titlu pe premierul Boc: "Moţiunea pe Codul Muncii nu are nicio şansă".
Ziarul Bursa notează la rândul lui că "noul Cod al muncii va fi considerat adoptat dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi respinsă de Parlament".
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Topul celor mai mari 100 de exportatori: doar 7 firme cu capital românesc".
"Primii 100 de exportatori de pe piaţa locală au adus anul trecut 52% din totalul exporturilor României". (...) Singurele produse finale exportate sunt automobilele Dacia, telefoanele Nokia, frigiderele Beko de la Arctic, maşinile Ford. (...) Topul este dominat de producătorii de componente auto (...) In top nu figurează niciun producător de alimente, ci doar traderi de cereale".
"Deşi au avut o evoluţie bună în 2010, exporturile nu au reuşit să antreneze revenirea economiei care a continuat să se zbată în recesiune, în absenţa redresării cererii interne". Ponderea exporturilor in PIB nu depăşeşte circa 30%, relevă ziarul.
Sub titlul "Nu vine cutremurul, dar vine amenda", Curierul Naţional scrie că proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele pâna la 15 ianuarie 2011, fie printr-o poliţă obligatorie, fie printr-una facultativă, pot fi sancţionaţi de autorităţile locale cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei".
"Dar un anunţ publicat de Ministerul de Interne la sfârşitul anului trecut informa că termenul a fost prelungit cu încă şase luni. (...) Oficialii Poolului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) susţin că anunţul MAI nu are putere juridică în condiţiile în care nu a existat o lege sau ordonanţă de urgenţă care să modifice prevederile anterioare", scrie Ziarul Financiar.
"In prezent 95% din locuinţe nu sunt asigurate", relevă şi Curierul Naţional. "Pe lângă amendă, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin legea 260/2008 - cutremur, alunecare de teren şi inundaţie - de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile aduse locuinţelor", reaminteşte ziarul.