Revista presei economice, 9 mai
Articole din Ziarul financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 09 Mai 2011, 10:58
Cu ocazia prezentării azi a rezultatelor primei evaluări a noului acord cu Fondul Monetar Internaţional, Ziarul Financiar titrează: "FMI nu şi-a dat acordul pentru scăderea contribuţiilor la asigurări le sociale. Discuţiile se vor relua la toamnă". "Scăderea CAS nu se va petrece în acest an, a lăsat să se înţeleagă şeful statului. Nu este posibil", scrie ziarul. Sub titlul "Reducerea CAS trebuie să fie de peste 2%", cotidianul Bursa susţine într-un articol că "reducerea contribuţiilor de asigurări sociale trebuie realizată de o manieră semnificativă ca să producă efecte, dar trebuie să ţină cont de impactul pe care l-ar avea asupra deficitului bugetar. (...) O reducere doar cu 1-2% ar avea doar un caracter "propagandistic şi cu iz electoral", susţine ziarul.
"Îmbunătăţirea managementului în companiile în regiile şi societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011", îl citează Bursa şi Ziarul Financiar pe şeful statului.
"Băsescu: Baronii economiei, îi găsim în primul rând la regiile de stat", titrează Bursa un articol pe tema eficientizării companiilor de stat. "Printre societăţile aflate în atenţia guvernului şi a căror funcţionare ar trebui optimizată se numără cele două complexuri energetice Turceni şi Rovinari, Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii şi sănătate", relevă Bursa.
Compania Naţională a Huilei are datorii de peste 1 miliard de euro, scrie Ziarul Financiar într-un articol intitulat titlul "Băsescu a descoperit "boierii-baroni" din firmele energetice". "Pierderile si arieratele sunt plătite de fiecare român", îl citează ziarul pe şeful statului. "Declaraţiile lui Băsescu vin în contextul în care numirile în conducerea companiilor de stat s-au făcut numai pe criterii politice, la venirea fiecărui nou ministru majoritatea şefilor de companii fiind înlocuiţi. Totodată, de multe ori, cei care preluau conducerea companiilor de stat nici măcar nu erau din domeniul energetic", relevă Ziarul Financiar.
Reprezentanţii Fondului Proprietatea spuneau recent că "firme precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau complexurile energetice ar trebui să lucreze cu o marjă de profit de circa 10-30%, dar din cauza contractelor păguboase, a costurilor mari şi a managementului ineficient multe dintre ele coboară chiar sub pragul de 1%", mai notează ziarul. "Privatizarea managementului în companiile de stat este o idee rostită de mulţi politicieni, dar care niciodată nu s-a concretizat.
Ministerul Economiei a spus recent că va demara în aprilie procedurile pentru privatizarea managementului la circa un sfert din cele circa 50 de societăţi la care deţine pachete majoritare de acţiuni. Nici până acum nu s-a dat publicităţii numele companiilor în cauză", constată în încheiere articolul dinZiarul Financiar. Acelaşi cotidian publică un articol intitulat "Prognoze pesimiste: preţurile la alimentele procesate vor creşte cu încă 12%". Potrivit guvernatorului BNR, "dificultatea este că producţia internă nu acoperă consumul", citim în articol.
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de ziar, consideră că "nu se poate face nimic pentru stoparea preţurilor la alimente atâta timp cît o parte din materiile prime sunt cumpărate din Uniunea Europeană, unde preţurile cresc". Sub titlul "Piaţa alimentară se joacă de-a alba-neagra", Curierul Naţional îl citează şi el pe preşedintele federaţiei Romalimenta: "Jumătate din piaţa agroalimentară este neagră şi toată lumea îi cunoaşte pe marii evazionişti. Guverne de-a rândul au lăsat piaţa neagră pentru a stabiliza preţurile, însă aceasta doar a crescut preţurile", afirmă Sorin Minea.