Revista presei economice, 8 martie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar, Bursa şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Martie 2011, 10:55
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Va avea vreun efect războiul contra evaziunii?" în care citim: "În ultimii ani evaziunea fiscală a crescut alarmant în România, iar unele estimări pentru 2010 arată că s-a ajuns la o valoare de 40-50 de miliarde de euro, adică circa 40% din PIB. (...) In ultima perioadă Guvernul a pornit o adevărată luptă împotriva acestui fenomen în speranţa că va mai diminua din amploarea acestuia, dar şi că va reuşi să aducă la buget cât mai mulţi bani.
Atât întreprinzătorii cât şi analiştii financiari sunt însă sceptici în ceea ce priveşte eficacitatea acestor descinderi, care în opinia lor sunt doar de imagine", scrie ziarul. "Lupta împotriva evaziunii trebuie dusă acolo unde evaziunea este mai mare. (...) Evaziunea fiscală nu stă în 3 tone de carne sau 2 de zahăr", ci trebuie făcute controale în "domeniile cu grad ridicat de evaziune cum sunt petrolul, alcoolul, tutunul şi agricultura".
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Garda şi Vama: vor fi sau nu vor fi dizolvate în ANAF?". Şeful statului "intenţionează să mai dea o şansă Gărzii Financiare şi Autorităţii Naţionale a Vămilor", scrie ziarul, citând totodată opinia unui om de afaceri că "forma sub care vor funcţiona aceste instituţii nu contează atât de mult, important fiind ceea ce vor face". Ziarul Financiar consacră un articol bilanţului Ministerului Public. "Fiecare procuror DNA a avut, în medie, doar 3 (trei) dosare trimise în instanţă" în 2010.
"Oricum, au fost mai harnici, pentru că în 2009 au trimis în medie doar 2 (două) dosare de corupţie". "Procurorii au soluţionat în 2010 518 000 de dosare în care însă în peste 90% din cazuri au dat neînceperea urmăririi penale (NUP) sau scoaterea de sub urmărire penală (SUP). (...) Dar cazurile de mare corupţie, cel puţin cele supermediatizate, fac naveta de ani de zile între judecător şi procuror. Nu există cazuri notorii de condamnări, iar dosarele de corupţie reprezintă doar o mică parte din numărul infracţiunilor", relevă Ziarul Financiar.
Care mai scrie: "Nu există date limpezi privind numărul de ani în care multe dosare stau la procurori înainte de a ajunge în instanţe şi nicio statistică comparată a evoluţiei numărului de cauze transmise de procurori instanţelor şi a numărului de cazuri în care judecătorii au dat un verdict".
Bursa, dar şi celelate ziare, citează afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu că "orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui, la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor şi, de ce nu, la morală. De aceea, în continuare, bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o mare prioritate".
Săptămânalul Economistul publică un interviu cu academicianul Păun Ion Otiman pe tema situaţiei din agricultură. "Până nu se va stabili prin lege un sistem ferm, de contracte de desfacere, vor continua să funcţioneze pieţele gri şi neagră". Se apreciază că numai pieţele neagră şi gri ale cerealelor şi ale oleaginoaselor sunt de circa 4 miliarde de euro, iar în anii agricoli buni, de 5-6 miliarde de euro. Dacă aici nu apare TVA de 24 la sută, care înseamnă circa un miliard de euro, rezultă şi măsura în care este afectat şi bugetul ţării. Dacă vom face calcule la nivelul întregii producţii agricole în legătură cu partea necontractualizată, vom constata că la mijloc se află multe miliarde de euro".
"Siguranţa alimentară face şi ea parte din siguranţa naţională", scrie Economistul relevând "situaţia paradoxală de astăzi din agricultură (import de alimente şi pământ nelucrat, 800 000 de şomeri şi tineri agricultori ce migrează să lucreze în agricultura altor ţări care vor exporta produse agricole)". Economistul publică şi un documentar despre agricultura românească comparativ cu cea europeană din care rezultă că stadiul actual real al agriculturii româneşti este similar cu stadiul în care se afla agricultura celor şase ţări membre fondatoare ale Uniunii Europene în anii 1957-1962.