Revista presei economice, 8 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi revista 22.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Iunie 2011, 11:40
Ziarul Financiar prezintă în deschidere concluziile colocviului de ieri pe teme de politică monetară la care a intervenit şi guvernatorul BNR.
Ca şi la începutul anilor 90, multe companii de stat produc "bani artificiali" prin acumularea de datorii pe care nu le mai onorează, a explicat Mugur Isărescu. Arieratele companiilor de stat reprezintă subvenţii implicite care pot da peste cap orice calcul al BNR. Inflaţia a ajuns în aprilie la 8,3% pe an.
"Peste 58% din datoriile pe care companiile le au către bugetele de stat sunt generate de firmele cu capital majoritar de stat", scrie Bursa citând un studiu prezentat de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
"În ce domenii se mai fac angajări?", sună interogativ articolul de prima pagină din Curierul Naţional. "Numărul de posturi puse la bătaie este în creştere faţă de 2010, iar domeniile în care se fac recrutări sunt în principal tehnologia informaţiei (în special dezvoltarea de programe), finanţe-contabilitate, achiziţii-logistică-aprovizionare.
"Unele companii caută angajaţi fără experienţă cu salarii mici, altele mizează pe specialişti". Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Noua bombă aruncată de Guvern: renunţarea la judeţe şi trecerea la regiuni. De unde graba?".
"Surse guvernamentale - scrie ziarul - susţin că, chiar în această săptămână, Executivul ar putea să vină cu un proiect în acest sens. dar nimeni nu l-a văzut, nu a fost pus în dezbatere publică, vreme de 30 de zile cum ar trebui, din punctul de vedere al legii transparenţei decizionale.
Mai mult, o asemenea schimbare majoră ar impune o consultare mult mai largă, care să arate toate implicaţiile (cu studii, cu impactul pe care îl presupune o reorganizare teritorială, cu consecinţe pe termen lung). Există astfel de studii?", se întrebă Ziarul Financiar. "Dacă da, nimeni în afară de cei care le-au făcut nu le-au văzut."
Curierul Naţional publică un articol intitulat "Aderarea României şi Bulgariei la Schengen la votul Parlamentului European". Votul de azi din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie si afaceri interne din cadrul Parlamentului European nu este definitiv, se arată în articol, decizia finală urmând să fie luată de către Consiliul european, prin votul unanim al şefilor statelor membre.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că România şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, scrie ziarul, care relevă şi că "diplomaţi de la Bruxelles au avertizat că mai multe state membre leagă aderarea la Schengen de reforme judiciare mai ample decât simpla gestionare a frontierelor".
"După intrarea în UE a României şi Bulgariei, mai multe ţări s-au plâns că acestea nu au făcut destul în privinţa reformării sistemelor judiciare şi a combaterii corupţiei", citează ziarul din Financial Times.
Revista 22 publică un articol intitulat "Time out în marile dosare de corupţie" şi semnat de Dan Tapalagă.
"România are nevoie de măsuri rapide şi eficiente, de câteva modificări radicale de legislaţie şi de comportament instituţional în justiţie. Altfel, prescrierea marilor dosare de corupţie, fenomen abia început, va continua în ritm accelerat", susţine Dan Tăpălagă în revista 22.