Revista presei economice, 8 februarie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Februarie 2011, 11:19
Sub titlul "Piaţa este încă distorsionată de neîncredere: lichiditate există", Ziarul Financiar scrie, citându-l pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că "băncile vor relua în cele din urmă creditarea pentru clienţii din sectorul real, deşi bancherii sunt încă reticenţi să se împrumute chiar şi între ei la mai bine de doi ani de la şocul declanşării crizei financiare".
Curierul Naţional consacră subiectului articolul de deschidere sub titlul "Unde sunt pungile cu bani?".
"Dependenţa de capitalul străin se va menţine pentru următoarele două-trei decenii în condiţiile unei economisiri slabe, sub nivelul necesar al investiţiilor", îl citează ziarul pe guvernatorul BNR.
"Presa economică continuă să dezbată tema viitorului mineretului în ţara noastră. "
Costul de producţie al huilei din Valea Jiului este cu 40% mai mare comparativ cu preţul de vânzare" către două termocentrale ineficiente, Deva şi Paroşeni.
"Care sunt soluţiile pentru ca miliarde de dolari să nu mai fie îngropate în adâncuri, la fel ca în ultimii 20 de ani?" este întrebarea pe care o pune Ziarul Financiar, notând că "Uricani este cea mai bine amplasată localitate pentru o transformare radicală".
Ziarul Financiar publică un articol în care consideră că arestarea a 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră înseamnă "eşecul unui întreg sistem.
Cine răspunde dintre şefii de la Bucureşti?"
"Pentru că lucrurile stau aşa: se poate lua mită generalizat, de către zeci de persoane şi în valoare de sute de mii de euro fără ca şefii vameşilor sau ai poliţiei de frontieră să ştie?.
"Trebuie să fii orb să nu vezi aşa ceva. Dar ei nu sunt orbi", scrie ziarul.
"Cât despre ce s-a întâmplat la Siret, lucrurile puteau continua încă cinci ani fără nicio problemă, dacă nu era disputa cu intrarea în Schengen. " "
Era o chestiune cunoscută, aşa cum este cunoscută situaţia corupţiei de pe întreaga frontieră."
"Problema este că mulţi bani din vămi se duc la partide; puşculiţa partidelor, când ajung la guvernare, este alimentată şi de aici. Nu ai cum să nu cunoşti aceste lucruri ", scrie Ziarul Financiar.
Curierul Naţional titrează şi el: "Angajaţii Vămii Siret luau mită în mod organizat".
"Fiecare îşi avea rolul său, bine stabilit şi organizat ierarhic".
Săptămânalul Economistulpublică un articol intitulat "Strategia (sub)finanţării cercetării ştiinţifice".
"Blocarea schemelor de personal din instituţiile de cercetare şi învăţământ din sectorul public (pentru al doilea an) şi anularea plăţii sporului de doctorat pentru profesori şi cercetători contravin flagrant unor ţinte strategice - stabilite de acelaşi macrodecident - precum "creşterea atractivităţii carierei in cercetare, în special pentru absolvenţii universitari eminenţi" si "atragerea cercetătorilor români performanţi din străinătate", citim în Economistul.
Ziarul Financiar publică un articol despre "O piaţă neagră de 30 de milioane de euro: proprietarii care închiriază apartamente fără contracte", în Bucureşti.
"Pe segmentul mediu al locuinţelor, maximum o treime din locuinţele închiriate sunt cu contract sau cu contract declarat la autorităţi", scrie ziarul.
Din acelaşi ziar aflăm că "Bulgaria va avea până la sfârşitul anului 2013 linii de cale ferată de mare viteză, atât pentru transportul de pasageri, cât şi pentru cel de marfă".
"Le vor construi chinezii?", se întreabă ziarul.
Alături găsim informaţia că "primul-ministru ungar Viktor Orban a declarat drept "inimaginabilă" aderarea Ungariei la zona euro mai devreme de anul 2020".