Revista presei economice, 8 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Adevărul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 08 Aprilie 2011, 11:44
"Cele mai mari probleme ale României sunt dezechilibrul dintre numărul contribuabililor si pensionari şi beneficiarii de asistenţă socială", precum şi "râmânarea extrem de în urmă şi ineficienţa infrastructurilor publice de transport, energetice, de sănătate şi educaţie. Toată infrastructura României este deteriorată", îl citează Bursa pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Există o risipire a investiţiilor publice în zeci, sute şi mii de proiecte neterminate", mai afirmă acesta.
Ziarul Financiar relatează despre declaraţia lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consilului Fiscal, la prezentarea raportului anual al acestui organism. "Dumitru a amintit că acumularea de pierderi şi arierate în sectorul companiilor de stat constituie un risc la adresa sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu. Primele 10 companii de stat clasate din punctul de vedere al plăţilor restante însumează aproximativ 73% din totalul arieratelor companiilor de stat".
Ziarul Financiar publică concluziile unui seminar pe teme de energie sub titlul: "România poate fi casa unor investiţii de miliarde de euro în energie, dar lipsa deciziilor blochează banii". "Mulţi specialişti au părăsit sectorul de stat alegând mediul privat, iar mediul privat a ajuns acum să ceară soluţii de la un sector sărăcit de resurse umane competente. Dacă totuşi există aceste competenţe, ele sunt sufocate de cei numiţi politic în boardul companiilor şi în poziţii executive", scrie Ziarul Financiar.
"In România se vorbeşte de ani de zile de campioni energetici, de proiecte de miliarde de euro, de strategii pe termen lung, de un cadru legislativ atrăgător pentru investitori în energia verde, dar în prezent niciunul dintre aceste planuri nu a depăşit stadiul de hârtii. Mai îngrijorător este faptul că nici acum reprezentanţii statului nu sunt de acord asupra modului cum ar trebui structurat pe viitor sectorul energetic, recunoscut însă la unison ca fiind unul din puţinele atuuri pe care România le mai are", constată ziarul.
Sub titlul "Reforma din sănătate face victime", Bursa notează că "reforma sanitară produce efecte dramatice: doi bărbaţi au murit, în ultimele 48 de ore, în apropierea unor spitale închise pe 1 aprilie". Unul din ei "a murit, miercuri, în ambulanţa care îl transporta la spitalul din Constanţa, aflat la o distanţă de 100 de kilometri. (...) Oamenii consideră că decizia guvernanţilor le pune vieţile în pericol", conchide articolul.
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Sejururile medicale, şansa nesperată a turismului". "În acest moment, 60 000 de străini cheltuiesc 250 de milioane de dolari pentru a se trata în România", relevă ziarul. "Piaţa s-ar putea dubla până în 2014, iar atunci am putea primi 500 000 de astfel de vizitatori", "atraşi de preţurile mici şi de renumele medicilor români". "Astfel, turiştii care vor să viziteze Delta Dunării, castelul Bran sau Peleş, litoralul sau mânăstirile din Bucovina ar putea profita de ocazie pentru a beneficia de un tratament stomatologic mult mai ieftin decât cel din ţara de provenienţă. Există un potenţial uriaş", a declarat Andrei Răzvan Nacea, un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) citat de Curierul Naţional.
Sub titlul "Delta, fără spital", Adevărul scrie: "Oamenii care trăiesc în satele izolate din Delta Dunării sunt disperaţi, după ce unitatea medicală din Sulina, singura din zonă, a fost închisă. Ambulanţa navală de la Tulcea ajunge în cel mai bun caz în 90 de minute", relevă ziarul.