Revista presei economice, 7 martie
Articole din Ziarul Financiar, Săptămâna Financiară şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Martie 2011, 10:56
Codul Muncii, restructurarea Finanţelor, subfinanţarea învăţământului superior şi când vom ieşi de fapt din criză sunt o parte din principalele teme din presa economică.
Ziarul Financiar scrie într-un articol semnat de Doru Lionăchescu că "modificarea Codului muncii nu e nicidecum o chestiune de viaţă si de moarte pentru sectorul privat, aşa cum e prezentată bombastic astăzi. (...) Angajatul din sectorul privat nu se simte protejat prin Codul Muncii."
"El se protejează singur prin ceea ce face în fiecare zi la locul de muncă şi prin libertatea pe care i-o dă competenţa de a-şi căuta cel mai bun job, de multe ori în afara României. (...) Flexibilizarea pieţei muncii este însă esenţială pentru pentru recalibrarea sectorului public românesc şi crucială pentru menţinerea României pe radarele investitorilor fie ei locali sau străini".
Subiectul este abordat şi în revista Capital de Anca Bidian:
" Două decenii cred că sunt suficiente să fi învăţat cu toţii că securitatea la orice loc de muncă este dată de performanţă. Dacă nu e performanţă, nicio lege şi niciun cod al muncii nu pot impune unui angajator să plătească la nesfârşit pe cineva dacă nu are rezultate".
Ziarul Financiar comentează într-un articol "Restructurarea Finanţelor: 5200 de posturi desfiinţate, Garda Financiară şi Vama se dizolvă în ANAF".
Majoritatea posturilor restructurate vor fi la Fisc.
Săptămâna Financiară comentează scandalul din vămi şi performanţa şefului ANAF, Sorin Blejnar, de "a scăpa miraculos de orice responsabilitate".
"Presupunând ca în matematici, prin reducere la absurd, că şeful ANAF n-a pus în viaţa lui mâna pe un euro în afara salariului, n-ar fi trebuit să plece din prima clipă doar pentru că sub el colcăie de bani negri, trafic de influenţă şi luare de mită? Poate fi el exonerat, conducătorul "curat" al unei instituţii murdărite grav?", se întreabă Radu Tudor, autorul articolului."
Tot Săptămâna Financiară publică un articol intulat "Cât investeşte statul într-un student" în care constată că "avem prea multe facultăţi, aproape 800 dacă le socotim şi pe cele private, foarte mulţi studenţi şi prea puţini bani pentru dezvoltarea universităţilor."
"Facultăţile de stat primesc bani doar pentru a evita falimentul, lună de lună fiindu-le virate sumele necesare achitării salariilor personalului angajat. De fonduri pentru investiţii nici nu se pune problema".
Revista îl citează pe rectorul ASE, Ion Roşca, care critică decizia îndepărtării de la catedră a profesorilor care au împlinit 65 de ani şi se întreabă: "Ce punem în loc?".
Ziarul Financiar publică un articol intitulat "PDL crede că a scos economia din criză, iar Boc este salvatorul naţiunii".
"Dacă PDL face scut în jurul performanţei premierului Boc, oamenii de afaceri sunt extrem de nervoşi la adresa lui, reproşându-i că nu este vizibil pe plan extern şi de aceea România a ajuns să nu mai conteze".
"Emil Boc este premier de la finele anului 2008, timp în care economia românească a scăzut cu aproape 10%", notează cotidianul citat.
Ziarul Financiar îşi deschide prima pagină cu un comentariu legat de declaraţia de ieri la un post de televiziune a omului de afaceri Ion Ţiriac "care nu se aventurează să afirme că România a ieşit acum din criză şi mai degrabă crede că în 2012 vom putea vorbi de acest lucru".
"Ţiriac reproşează Guvernului ca nu a făcut nimic pentru oamenii de afaceri ca să-i convingă să-şi continue investiţiile. Toate împrumuturile care au fost luate de Guvern au fost folosite pentru plata pensiilor şi a banilor necesari funcţionării sistemului public", scrie ziarul.
"Nu am folosit din aceste împrumuturi să punem maşina în mişcare", a spus omul de afaceri.
Ziarul Financiar redă şi o declaraţia a lui Guy Poupet, preşedintele BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţa românească: "Nu am detectat semne de revenire economică, situaţia este neschimbată faţă de finalul lui 2010, dar cel puţin nu se mai vede o înrăutăţire".