Revista presei economice, 6 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 06 Iunie 2011, 10:43
Sub titlul "Revenire spectaculoasă pentru industria siderurgică", Ziarul Financiar constată că aceasta intervine "pe fondul ieşirii din recesiune a celor mai multe state europene în special de pe piaţa auto şi mai puţin de pe piaţa de construcţii şi navală".
ArcelorMittal Galaţi a anunţat că va porni în septembrie cel mai mare furnal din România, ceea ce îi va majora capacitatea de producţie de la Galaţi cu trei milioane de tone anual.
Ziarul Financiar se deschide cu titlul "Cu numiri în consiliile de administraţie de tip Gogu de la Poşta Română, Guvernul distruge companiile de stat".
Ionuţ Gogu, membru în Consiliul de Administraţie al Poştei Române până joia trecută, este şi acţionar la o firmă controlată de soţia ministrului Comunicaţiilor, UM Soft, care are afaceri cu multe instituţii publice, iar până anul trecut a fost administrator al companiei la care a fost acţionar ministrul Valerian Vreme.
"În ultimii ani, Poşta Română a înregistrat pierderi de sute de milioane de euro", observă ziarul, care continuă: "Economiştii spun că numirile politice în fruntea companiilor de stat au consecinţe dezastruoase pentru economie, iar situaţia nu poate fi reglementată decât printr-o transparenţă maximă şi definirea unui nivel minim de competenţă profesională faţă de opacitatea aproape totală care însoţeşte acum astfel de numiri".
România Liberăîncepe astăzi un serial despre marile afaceri subterane. Economia neagră este estimată la aproape 40 de miliarde de euro anual. Doar cu jumătate din această sumă am fi trecut criza fără niciun împrumut extern. (...) Economia subterană atinge aproape 30% din produsul intern brut al ţării. Marile afaceri care ocolesc plata taxelor şi impozitelor, desfăşurate de multe ori sub protecţie politică la nivel înalt, au lovit puternic bugetul statului şi au pus în pericol economia naţională. Din acest motiv, în vara anului trecut, Consiliul Suprem de Apărare a adoptat un plan de măsuri speciale pentru combaterea evaziunii fiscale", scrie România liberă.
Articolele de azi se ocupă de afacerile cu produse petroliere, "unul din domeniile cele mai afectate de evaziune". Titlul articolului: "Afacerea gri-petrol. Politicieni şi foşti ofiţeri de informaţii implicaţi în traficul de combustibil".
Revista Capital publică o analiză sub titlul "Promisiunile USL, întreb populism şi realitate", în care citim : "Neverosimil. Principalele taxe scad, însă nivelul de colectare se îmbunătăţeşte. Cheltuielile bugetului cresc, dar deficitul rămâne în grafic. Cât de realist este programul opoziţiei?", se întreabă revista.
Curierul Naţional publică un articol sub titlul "La Năvodari, ilegalităţile s-au comis cu acordul Ministerului Mediului". Documentul emis în 2008 pentru depozitul de deşeuri nepericuloase le enumeră clar şi pe cele periculoase. Depozitul de deşeuri toxice urma să fie amplasat la 1,5 km de Năvodari şi la 3 km de zona turistică Mamaia.
Cotidianul Bursa publică un articol în care citim că, din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, "producătorii români pierd zilnic 100 000 de euro". "Castraveţii româneşti de seră destinaţi exportului în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit pe piaţa internă, respectiv spitalelor şi caselor de bătrâni, din cauza blocării contractelor în comerţul intracomunitar, a declarat, duminică, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu", citat de Bursa.