Revista presei economice, 6 aprilie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 06 Aprilie 2011, 10:51
Ziarul Financiar comentează o conferinţă organizată ieri pe tema finanţării operaţiunilor de comerţ exterior într-un articol intitulată "Exportatorii cer stabilitatea cursului". "Exportatorii pot tolera şi o apreciere a leului, cu condiţia ca mişcările să nu fie abrupte", relevă ziarul.
Evoluţia abruptă a cursului leului din ultima perioadă face ca firmele să nu mai aibă curajul să semneze noi contracte şi să le ducă la capăt pe cele în derulare, consemnează Bursa opinia secretarului general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor, Mihai Ionescu.
Acesta este citat şi în Ziarul Financiar : "Exporturile au fost sectorul vedetă al economiei în 2010". "Totuşi capitalul românesc este străin în propria ţară. Firma cu o mamă română se chinuie să obţină credite în România cu garanţii foarte dure şi cu costuri foarte mari".
Cotidianul Bursa analizează într-un articol principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodăriile populaţiei în ultimele trei luni ale anului trecut. "Principalele destinaţii (...) sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare şi servicii (72,7%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma plata impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor şi taxelor (15%). Articolul se intitulează "Banii pentru investiţii - doar 0,8% din cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei".
Din Ziarul Financiar aflăm că "ratele restante la creditele contractate de populaţie şi companii au crescut cu 3,8% în februarie, la 16,2 miliarde de lei, marcând astfel o dublare faţă de începutul lui 2010, potrivit datelor BNR. (...) Bancherii continuă să aibă probleme cu clienţii rău platnici chiar dacă şomajul scade continuu de mai bine de un an, iar veniturile companiilor au început să crească".
Curierul Naţional se deschide cu titlul "Piaţa de carte, la pâmânt. Mai citeşte cineva?".
Sectorul a avut anul trecut un declin de 40%, deşi 57% dintre români spun că citesc zilnic sau săptămânal cărţi. Editurile şi tipografiile au avut mult de suferit, dar cele mai afectate sunt librăriile, deoarece acestea trebuie să plătească chirii mari".
Decizia de cumpărare a unei cărţi se face în funcţie de preţ, aşa că editurile au scăzut calitatea hârtiei, mai relevă Curierul Naţional. Interesul mai mare acordat navigaţiei pe internet este văzut ca fiind cauza principală a scăderii interesului pentru lectură, relevă un sondaj citat de ziar.
Alte cauze invocate sunt interesul mai mare acordat emisiunilor de televiziune şi lipsa de timp.
Sub titlul "De Paşte, miei mai scumpi, ouă mai ieftine", Bursa scrie că "mieii de Paşte din acest an vor fi mai mari în greutate faţă de cei de anul trecut, întrucât Sărbătorile Pascale sunt cu circa o lună mai târziu decât în 2010, dar vor fi şi mai scumpi comparativ cu cei de acum un an", îl citează ziarul pe Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Acesta se mai referă la un aspect: "Doar în România se cumpără de pe marginea străzii, unde carnea nu este verificată. În toate ţările civilizate acest lucru este interzis". Faţă de anul trecut, ouăle sunt vândute la preţuri cu 20% mai mici. "Oferta este aceeşi, dar puterea de cumpărare este mai mică şi, astfel, cererea s- a redus". În plus, "piaţa neagră are un nivel foarte ridicat. Se face evaziune fiscală pe faţă", mai relevă articolul din Bursa.