Revista presei economice, 5 iulie
Articole din Bursa, Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.
05 Iulie 2011, 11:37
România redevine atractivă pentru investitori, dezastul de la Bacalaureat tradus în cifre sau... BAC-ul şi piaţa muncii PLUS goana după slujbe în străinătate. Sunt subiecte principale ale ziarelor economice.
Bursa se deschide astăzi cu o veste bună: România redevine atractivă pentru investitori.
"Notă de trecere pentru investiţii", scriu jurnaliştii, care anunţă că agenţia internaţională de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit ratingul pentru credite pe termen lung în valută, cu perspectivă stabilă.
Astfel, constată Bursa după ce a consultat specialişti în domeniu, România se situează la nivelul anului 2004, când aceeaşi agenţie ne-a mai acordat acest rating.
În evaluarea specialiştilor Ftitch, treapta pe care a fost plasată România, arată, citez "progresul în redresarea ţării după efectele crizei financiare, vizibile în reluarea creşterii Produsului Intern Brut, în rezultatele solide din zona exporturilor şi în reducerea deficitelor".
România redevine aşadar atractivă pentru investitorii străini ÎNSĂ, reiese din ce spun atât cei de la Fitch, cât şi economiştii citaţi de Bursa, mai sunt necesare măsuri - în contextul în care ţinta de deficit pe anul viitor e îndrăzneaţă - 3% din PIB, iar creditele bancare neperformante au crescut la 13 la sută din volumul total.
"Fitch repune România pe radarul investiţiilor sigure", titrează şi Ziarul Financiar, ai cărui jurnalişti observă, citez: "reacţia pieţelor a fost instantanee: cotaţiile au coborât sub pragul de 4,2lei pentru un euro pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie, când întreaga lume s-a speriat de problemele Greciei".
Mai mult, continuă ziariştii, "Bursa de la Bucureşti a închis ziua cu o creştere de un procent".
Tot în Ziarul Fiananciar, "Dezastru naţional la BAC 2011".
Jurnaliştii traudc în cifre BAC-ul...adună, scad şi...constată, printre altele: 260 de milioane de euro a cheltuit statul în ultimii patru ani cu salariile profesorilor şi cu achiziţia de manuale, 80 de milioane de euro este suma pe care nu o vor mai încasa univeristăţile de stat şi private în următorii trei ani, iar 580 de milioane de euro vor ieşi din consum, tot în următorii trei ani, dacă numărul absolvenţilor de bacalaureat înscrişi la facultate se va reduce la jumătate.
"Prăpastie între învăţământ şi piaţa muncii", scrie Curierul Naţional.
Observaţia vine în contextul în care, citez: "patronatele pun mare preţ pe competenţă, subliniind că este nevoie de astfel de oameni la toate nivelurile".
Şi pentru că tot vorbim de piaţa muncii, românii sunt în continuare interesaţi de slujbe în străinătate, susţin jurnaliştii de la Curierul Naţional, care remarcă faptul că portalurile de recrutare sunt din ce în ce mai accesate.
În ultima lună numărul slujbelor "de afară" vizionate pe Internet a crescut cu 13 procente, iar Marea Britanie este în topul ţărilor cu cele mai multe locuri de muncă vacante.
Concret, scriu jurnaliştii citând un portal important de recrutare, pentru 40.537 de poziţii vacante au fost trimise aproape 60 de mii de CV-uri.