Revista presei economice, 4 martie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa, Săptămâna Financiară şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 04 Aprilie 2011, 10:44
"Noul acord cu FMI este "preventiv" doar în intenţie.
"Mai luăm bani", titrează Ziarul Financiar un articol în care citim că "formula folosită în scrisoarea de intenţie lasă loc autorităţilor să tragă efectiv bani de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, întorcând astfel aşteptările create până acum privind renunţarea la "spirala îndatorării", respectiv la alternativa rambursării datoriilor la finanţatorii externi contractând alte datorii la ei".
"Necesarul de finanţare este ridicat în acest an şi va rămâne ridicat şi în anii următori", relevă ziarul.
"Noul acord de tip preventiv al FMI cu România care a început la 31 martie, urmează să se concentreze pe stimularea economiei prin intermediul reformelor structurale şi îmbunătăţirea infrastructurii".
Săptămâna Financiarăconsideră că principalul motiv pentru semnarea acordului stand by cu FMI este "asigurarea unui gardian menit a garanta continuarea reformelor, în special în domeniul companiilor de stat, percepute în prezent drept principală vulnerabilitate a finanţelor publice şi a economiei în general".
Datoriile "campionilor naţionali" sunt "o formă de mascare a deficitul bugetar şi de transferare a acestuia către furnizorii privaţi ai respectivelor companii şi către bugetele asigurărilor sociale, adică spre pensionari, estimează săptămânalul citat.
Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "IMM: Multe vorbe, puţine fapte".
"Segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă componenta cea mai importantă în dezvoltarea economiei, ţinând cont de ponderea extrem de mare a acestora atât la nivel naţional cât şi european. IMM-urile reprezintă cel mai important producător de valoare adăugată şi de locuri de muncă din România. Ele sunt cele care deţin cheia creşterii economice, îl citează ziarul pe preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Ovidiu Nicolescu.
"Este nevoie ca şi IMM să fie consultate în procesul de elaborare a unor legi care le vizează dacă se vrea cu adevărat o bună dezvoltare a economiei", a declarat pentru Curierul Naţional Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).
Săptamâna Financiarăpublică un interviu cu preşedintele Raiffeisen Bank Steven van Groningen care declară: ""Prima Casă" a fost un program foarte bun pe timp de criză, care a reuşit să susţină piaţa imobiliară, activitatea de creditare, dar e de văzut dacă putem să avem activitatea de creditare fără programul "Prima Casă", pentru că atunci putem, să spunem că s-a terminat criza".
Ziarul Financiar îl citează pe premierul Emil Boc care a arătat vineri că "date neoficiale relevă existenţa a cel puţin două-trei bănci care acceptă noile condiţii la Prima Casă, dar că opţiunea clară va fi conturată începând cu săptămâna viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de modificare a programului".
"Condiţiile programului guvernamental ar putea fi avantajoase pentru clienţi şi după epuizarea plafonului actual. Băncile participante însă nu vor fi numeroase, de data aceasta", consideră săptămânalul Capital într-un articol intitulat "Băncile nu se înghesuie la Prima Casă 4".
Ziarul Financiar publică un articol din care rezultă că deşi preţul la benzină şi motorină s-a majorat în primele două luni ale anului cu 22% şi respectiv 28%, ca volum declinul vânzărilor nu a fost foarte abrupt. Titlul articolului: "Carburanţii scumpi nu au lăsat benzinăriile fără clienţi: volumele au scăzut doar cu 5%".