Revista presei economice, 31 mai
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Dinu Dragomirescu, 31 Mai 2011, 10:37
Impactul crizei greceşti asupra României, necesitatea respectării Legii răspunderii fiscale şi perspectivele reciclării materialelor sunt o parte din subiectele abordate în presa economică.
"Evoluţia crizei datoriei publice a Greciei este urmărită cu maxim interes din România, unde băncile elene au cele mai mari operaţiuni din afara ţării lor", scrie Ziarul Financiar.
"Grecii concentrează 17% din activele din sistemul bancar local şi au depozite atrase în România de circa 6 miliarde de euro."
Sub titlul "Grecii n-au bani să cumpere restul de 46% din Romtelecom", Ziarul Financiar relatează că grupul elen OTE a anunţat ieri că refuză oferta făcută de statul român în noiembrie 2010.
"Nu este clar dacă statul va merge cu cele 46% din acţiuni la vânzare către alţi investitori sau pe Bursa de valori", relevă ziarul.
Articolul citează opinia deputatului PNL Relu Fenechiu că statul nu ar trebui să vândă nimic acum cât timp piaţa este jos.
Curierul Naţional scrie că grecii consideră inoportun momentul ales de autorităţile române pentru preluarea acţiunilor rămase de la Romtelecom.
Bursa publică un articol intitulat "Guvernul nu respectă Legea răspunderii fiscale".
Opinia aparţine asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, care solicită executivului să transmită Parlamentului proiectul de strategie fiscală pentru următorii trei ani (2012-2014).
"Constatăm că atât Guvernul cât şi parlamentarii, care susţin guvernul sau se află în opoziţie, manifestă o nepăsare inadmisibilă faţă de respectarea unei legi, promulgate în fapt la presiunea FMI, care ar limita în mod democratic, prin aprobarea sa în Parlament, orice excese sau populisme generate de apropierea alegerilor din anul 2012", citează şi Curierul Naţional dintr-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Sub titlul "Un ministru pentru mediu şi păduri", acelaşi cotidian publică un interviu cu Laszlo Borbely.
Întrebat în legătură cu proiectele ministerului în fruntea căruia se află pentru creşterea gradului de reciclare a deşeurilor, ministrul răspunde:
"La ora actuală se reciclează foarte puţine deşeuri întrucât procesul de reciclare este mult mai costisitor decât depozitarea. Având în vedere acest aspect, şi noi trebuie să luăm decizii importante pentru a nu ne trezi inundaţi de gunoaie."
"În toate statele europene există o taxă care se plăteşte pentru depozitarea deşeurilor. O astfel de taxă trebuie să instituim şi noi. O astfel de taxă va duce automat şi la încurajarea reciclării".