Revista presei economice, 31 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Săptămâna Financiară şi Capital.
Articol de Dinu Dragomirescu, 31 Ianuarie 2011, 11:00
Pariul creşterii încasărilor bugetare, necesitatea transparenţei în execuţia bugetară şi criza cerealelor sunt câteve din principalele teme abordate de presa economică.
Sub titlul "Se va adeveri pariul Finanţelor de creştere a încasărilor cu 7% în acest an?" Ziarul Financiar constată că "Finanţele au reuşit anul trecut să se apropie de programul de încasări bugetare, în principal datorită majorării TVA şi plusului de venituri din accize.
Veniturile bugetare au crescut anul trecut cu 7,2% faţă de 2009, revenind în teritoriul pozitiv, după ce în 2009 scăderea a fost de 5,4%".
În ce priveste anul 2011, "dacă pe partea de TVA este plauzibilă creşterea încasărilor, dacă va fi menţinut nivelul majorat al taxei, pentru celelalte tipuri de impozite situaţia este incertă", scrie ziarul.
Săptămâna Financiară citează opinia că "majorarea TVA nu a produs efectele scontate".
"O analiză mai atentă a efectelor majorării taxei cu cel mai mare impact în buget arată că guvernul a dat pe mere ce a luat pe pere".
"Majorarea încasărilor din TVA a fost "compensată" de scăderea celorlalte venituri bugetare, de cea a economiei şi de majorarea costurilor de finanţare a statului".
"Noua taxă de poluare intrată în vigoare la 1 ianuarie şi TVA-ul majorat la 24% ar putea atrage venituri de aproximativ 450 de milioane de euro la bugetul de stat, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.
Taxa de poluare a fost majorată în medie cu aproape 50% faţă de cea în vigoare în 2010, în cazul maşinilor vechi ajungându-se chiar la o triplare".
Sub titlul "Criza cerealelor ne scumpeşte traiul", cotidianul Bursa scrie că "explozia preţurilor la cereale din 2010 începe să-şi facă prezenţa şi în ţara noastră, producătorii fiind pe punctul să scumpească alimentele".
Preţul grâului va ajunge la 2 lei pe kilogram, a declarat ziarului Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie. (...)
Deja fabricile vând în pierdere şi sunt în pericol să se închidă dacă mai menţin mult preţurile actuale".
Săptămâna Financiară îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Cornul abundenţei pentru finanţatorii de partid" în care citim că "investiţia în clasa politică a avut randamente la care nu visează niciun fond specializat. (...)
Chiar dacă au contribuit cu sume mici, cei înscrişi pe listele sponsorilor au primit contracte de achiziţii publice de ordinul milioanelor de lei. De răsplătirea acestora s-au ocupat marile companii şi regii de stat, conduse de manageri numiţi pe criterii politice. (...)
Varianta la care au apelat cel mai des companiile de stat pentru a încredinţa un contract a fost negocierea fără publicarea în prealabil a unui anunţ de participare, metoda fiind justificată prin faptul că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice" scrie Săptămâna Financiară.
Ziarul Financiar publică un punct de vedere intitulat "Când şi cine va da raportul pe execuţia bugetară şi atragerea de fonduri europene în 2010?" şi semnat de redactorul şef Sorin Pâslaru, în care citim: "Ce folos că ai strigat şi strigi pe toate drumurile că nu vrei stat social când te înfrupţi cu amândouă mâinile din acest stat fie prin achiziţii publice de la cine trebuie, foe prin cheltuieli strategice, fie prin angajări clientelare?".
Revista Capital se deschide un articol intitulat "Preţul birocraţiei: 1 miliard de euro pe an" în care citim că "cele câteva milioane de contribuabili care ţin în viaţă bugetele publice pierd timp, nervi şi bani stând la cozi. Din fericire, câteva schimbări recente ar putea scădea orele de aşteptare în faţa ghişeelor. (...)
"Reversul medaliei este că, deşi în destule situaţii se poate comunica cu autorităţile şi online sau prin poştă, contribuabilii preferă metodele tradiţionale".