Revista presei economice, 3 iunie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 03 Iunie 2011, 11:23
Curierul Naţional şi Bursa reproduc din declaraţia de ieri a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti ideea că "potenţialul de extindere şi dezvoltare al României este enorm, dacă se rezolvă problemele legate de transparenţă". "Ceea ce comunitatea internaţională doreşte să vadă este faptul că hotărârea de reformare vine din interiorul României, şi nu din afara ţării", a mai declarat ambasadorul Mark Gitenstein.
Sub titlul "Ce efecte va avea modificarea Constituţiei?", Curierul Naţional citează între altele opinia analistului economic Florin Câţu că "eliminarea prezumpţiei că averea este dobândită licit poate deschide porţile pentru abuzuri pe criterii politice sau vendete personale". Articolul citează şi opinia analiştilor de la ING Bank că "limitarea fiscală ar trebui să vizeze mai degrabă deficitul structural decât cel bugetar", în cazul unei ţări în curs de dezvoltare ca a noastră.
Controverse stârneşte şi articolul din proiect care prevede că actele administrative referitoare la politicile fiscale şi buget nu vor mai putea fi atacate în contencios administrativ, relevă Ziarul Financiar într-un articol intitulat articolul "Ce poate schimba în economie viitoarea Constituţie", semnat de Iulian Anghel.
"O astfel de măsură înseamnă, pur şi simplu, încălcarea dreptului cetăţeanului de a se apăra de abuzurile, inclusiv financiare, ale statului", îl citează ziarul pe profesorul de ştiinţe politice Cristian Pârvulescu. Propunerile formulate în proiectul anunţat cresc puterile şefului statului şi vor transforma România într-un stat prezidenţial. "Opoziţia a respins ieri cu furie proiectul preşedintelui", notează articolul din Ziarul Financiar.
Cotidianul Bursa se deschide cu titlul "Fondul Proprietatea a pierdut procesul cu Romgaz". Statul rămâne cu donaţia de 400 de milioane de lei făcută de Romgaz, definitiv şi irevocabil. Reprezentanţii Fondului Proprietatea nu au putut fi contactaţi de ziar, care publică însă opinia preşedintelui Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital. "România - a declarat Laviniu Beze - dă dovadă, odată în plus, că justiţia este aservită unor politicieni care nu înţeleg nici măcar noţiunile elementare ale economiei". Această decizie, care nesocoteşte drepturile acţionarilor, condamnă la subdezvoltare piaţa de capital din România, a mai susţinut Beze. Curierul Naţional încearcă să răspundă într-un articol la întrebarea "Cum a ajuns piaţa neagră a produselor din carne la 50%?. Piaţa nefiscalizată a produselor din carne a crescut în ultimele 12 luni cu 10-15% şi va continua să se extindă.
"Afacerile mari se fac la intrarea produselor în ţară, unde de exemplu din 24 de TIR-uri, doar unul este fiscalizat, iar la unul se aruncă actele. Comerţul intracomunitar a favorizat acest lucru", îl citează ziarul pe Sorin Minea, acţionarul majoritar al producătorului de mezeluri Angst. Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Autostrăzile din România în 2012: lucrări "parţial" încheiate şi trafic pe o singură bandă". "La începutul anului compania de autostrăzi anunţa că va inaugura anul acesta 83 de kilometri de autostrăzi, la care urmau să se adauge încă 34 de kilometri de centuri la standard de autostradă. Nici nu am ajuns bine la jumătatea anului, iar aceeaşi instituţie (...) spune că în 2011 nu va fi finalizat complet nici măcar un kilometru din ceea ce se anunţase în urmă cu aproape şase luni".